KLEMTE HÅNDA: Faren til Robin A. Vedvik Helmersen, som ble truffet av et takras 16. mars, opplevde i dag at sønnen klemte han i hånda og de to hadde øyekontakt. - Fantastisk, sier Rune Vedvik til Dagbladet. FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KLEMTE HÅNDA: Faren til Robin A. Vedvik Helmersen, som ble truffet av et takras 16. mars, opplevde i dag at sønnen klemte han i hånda og de to hadde øyekontakt. - Fantastisk, sier Rune Vedvik til Dagbladet. FOTO: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Faren til Robin: - Vi er ikke sinte på gårdeieren

24-åringen snakket med kjæresten på telefonen da han ble truffet av takraset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):- Jeg hadde blikkontakt med han i dag, og han klemte meg i hånda på kommando. Jeg sa til han at «Robin, hvis du skjønner at pappa prater til deg nå, så klem meg i hånda to ganger», og han gjorde det. Helt fabelaktig. Jeg har hatt kontakt med han i dag og det var helt ubeskrivelig. Pleieren inne på rommet sa til ham at «hvis du kikker til høyre, så ser du pappa», og han kikket til høyre, forteller Rune Vedvik.

Det var 16. mars, for nøyaktig 11 dager siden, at takrasulykken som nesten tok livet av sønnen Robin A. Vedvik Helmersen (24) fant sted.

- Han hadde hatt tentamen på Bjørknes den dagen, og satt på Kaffebrenneriet på Frogner og ventet på kjæresten sin. Så gikk han ut på gata for å gå henne i møte, mens han snakket med henne på telefonen. Plutselig blir telefonen brutt, og hun tror at batteriet hans er tomt. Hun går raskt bortover for å møte han, og blir en av de første som kommer på åstedet, forteller han.

Idrettsmann
Tilfeldig forbipasserende ringer ambulanse, og en lege på stedet legger Robin i stabilt sideleie.

- Da Robin kom inn på sykehuset, så hadde han det verst tenkelige utgangspunktet. Lungene var fulle av blod og oppkast og hjernen hadde vært uten oksygen i ti minutter. Skallen delte seg og han fikk brudd i nakken. Men Robin er veltrent idrettsmann og hadde lagret mye oksygen i blodet fra før av. Dessuten gjorde de som var på stedet alt det riktige, sier Vedvik til Dagbladet.

Han forteller at sønnen er fotballspiller, og bare noen få dager før ulykken løp inn til ny rekord på 12 kilometer.

- Han har vært i usedvanlig god form. I tillegg er han en veldig dårlig taper, og jeg vet at selv om han ikke liker å snakke om forbilder, så ble det investert i splitter nytt skiustyr etter å ha blitt inspirert av Petter Northug denne vinteren. Det har jo blitt poengtert på sykehuset at den fysiske formen og alderen hans har hatt en kjempestor betydning for hvordan det går nå, fortsetter han.

Det er tatt ut siktelse mot gårdeier og driftsjef, samt foretaket i Niels Juels gate 29, men Vedvik sier til Dagbladet at han ikke klarer å bære nag til de ansvarlige i saken.

- Klarer ikke være sint
-Jeg har ikke vært forbannet, nei, jeg har ikke mobilisert følelser til det. Jeg har full tillit til rettsapparatet og har ikke fokus på erstatningsbeløp eller sånne ting. Vi forventer og tror at de ansvarlige er rimelig preget av dette selv. Men jeg klarer ikke være sint, forklarer han.

- Vi er enormt takknemlige for at han tross alt overlevde og ting går framover.

TRUFFET AV ISRAS: Robin A. Vedvik Helmersen (24). FOTO: Privat
TRUFFET AV ISRAS: Robin A. Vedvik Helmersen (24). FOTO: Privat Vis mer

Robin har nå blitt flyttet fra intensivavdelingen i 2. etasje på Ullevål sykehus til 3. etasje på en egen opptreningsavdeling hvor de driver svært forsiktig opptrening i en tidlig fase med stimuli på ulike områder.

- Dette er langt i overkant av hva vi håpet på. Helt i starten lå han helt stille, og det var ingen bevegelse i det hele tatt. Nå løfter han på høyre ben når han får beskjed om det og klemmer hånden din når du ber om det, og det krever mye av han akkurat nå, sier en rørt far.

- Han responderer på behandlingen og det er vi enormt takknemlige for. Vi var forberedt på det aller verste, men nå er det lov å være litt lettet.

- Har ikke ord
Vedvik roser sykehuset og media for sine framgangsmåter etter ulykken fant sted.

- Dette er jo en helt ny situasjon for oss, og måten vi har blitt behandlet av sykehuset på, både faglig og det menneskelige aspektet, er så fantastisk at jeg har ikke ord. Vi har fått svar på alt vi har spurt om til enhver tid, og i tillegg har sykehuspersonalet fanget opp de av oss som har vært ekstra uttafor og fungert som psykologer for oss. Jeg visste ikke at de hadde kapasitet til å i tillegg ta vare på ham, også klarer å dekke familiens behov for trøst.

Familien har mottatt støtteerklæringe fra både kjente og ukjente.

- Vi har fått innlegg på bloggen vår hvor personer som selv har vært i koma og utsatt for alvorlige hodeskader har skrevet inn og fortalt at de i dag er helt friske. Midt oppi dette er det mye som gjør at vi etter forholdene har det veldig bra.

HER GIKK RASET: Niels Juels gate 29. Foto: ØISTEIN N. MONSEN
HER GIKK RASET: Niels Juels gate 29. Foto: ØISTEIN N. MONSEN Vis mer