Faren vant bitter strid om omsorgsretten

Tungt for mora (25) da hennes ekskjæreste (29) fikk daglig omsorg for dattera i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAGERØ (Dagbladet): Mora har hele tiden ment den drapssiktede mannen ikke burde ha omsorgen for jenta.

I mai 2007 bestemte Nedre Telemark tingrett at den nå drapssiktede 29-åringen skulle få hovedomsorgen for dattera si.

Faren ble av retten ansett for å ha gode omsorgsevner til tross for at han tidligere var dømt for vold, bøtelagt for å plage barnets mor (25) og hatt store alkoholproblemer.
 

Femåringen skulle bo fast hos faren sin, mens moren, som hadde flyttet ut, skulle ha en utvidet samværsordning med jenta : Utvidede helger og ferier. 

I praksis fikk moren, som bor og arbeider i Gjerstad i Aust-Agder, ha henne bare seks til åtte dager i måneden. 

Mora er i sjokk

Mora anket avgjørelsen, og ankesaken kom opp i Agder lagmannsrett i november i fjor.

- Etter to dager i retten, bestemte min klient seg for å inngå forlik. Det var utelukkende fordi vi innså at utfallet kom til å bli det samme som i tingretten, og da ville vi bare begrense saksomkostningene. Hun tok rettens avgjørelse svært tungt, sier advokaten til femåringens mor i barnefordelingssaken, Merete Aune.

FÅR STØTTE: Lys, blomster og hilsner blir lagt ned ved huset i Kragerø der den fem år gamle jenta trolig ble drept av sin far tidligere denne uka. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX
FÅR STØTTE: Lys, blomster og hilsner blir lagt ned ved huset i Kragerø der den fem år gamle jenta trolig ble drept av sin far tidligere denne uka. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX Vis mer

Hun hadde i går flere ganger kontakt med barnets mor.

- Hun er i sjokk. Dette er en tragisk sak, og ekstra ille er det for henne nå, når hun vet at hun hadde rett, sier Aune til Dagbladet.

Femåringens mor får nå krisehjelp av Gjerstad kommune, der hun bor og arbeider. Hun skal ha flyttet fra 29-åringen for tre år siden.

Uegnet personlighet

Moren har  hevdet at hennes ekssamboer ikke var egnet til å ta seg av dattera.

- Hun har hele tiden ment at den drapssiktede har egenskaper ved sin personlighet som gjør at han ikke passer til å ha omsorgen for et lite barn. Men slike personlige egenskaper er ting som er vanskelig å bevise for en domstol. Dessverre ble hennes mening ikke lyttet til, og nå opplever hun situasjonen som helt fortvilet, sier Merete Aune.

Fikk besøksforbud
24. januar 2007 anmeldte mora sin ekssamboer for telefonsjikane. Politiet nedla et besøksforbud for mannen, men dette forbudet ble to uker seinere opphevet av Nedre Telemark tingrett.

Retten mente saken ikke var alvorlig nok, og at det ikke var sannsynliggjort at han ville fortsette å krenke henne. 

Faren vant bitter strid om omsorgsretten

For syv år siden ble den drapssiktede faren dømt for  å ha slått ned en mann i Kragerø, og måtte sone 21 dager i fengsel.

For bare to år siden truet og sjikanerte 29-åringen datterens mor og hennes nye kjæreste. Han vedtok senere et forelegg for forholdet på 5000 kroner.

Får krisehjelp

Kriseteamet i Gjerstad har tatt hånd om moren som nå har mistet datteren sin. Ifølge ordfører Rune Hagestrand er hjelpen fra både kriseteam og prest svært viktig for moren i denne vanskelige situasjonen.  Også andre familiemedlemmer av moren får krisehjelp.