DIREKTE: Pressekonferanse med NVE i forbindelse med rødt farenivå for Veslemannen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Farenivået for Veslemannen senkes til gult

Årsaken er avtagende bevegelser i fjellpartiet. Dermed blir det mulig for beboerne å flytte hjem igjen.

Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad opplyste på en pressekonferanse tirsdag morgen at de 11 beboerne som har vært evakuert er glade for å få flytte hjem. De fikk beskjeden tidlig tirsdag morgen.

Døgnhastigheten er nå 12 cm i øvre og 2,5 cm i nedre del, opplyser geolog i NVE Gustav Pless.

Ifølge geologen er det per nå en generell stabilisering av hele fjellet.

- Men det kommer steinsprang og små ras hele tiden fra den øvre delen av fjellet, opplyste han.

Til helgen er det ventet snø og sludd.

- Vi vurderer farenivået fortløpende. Om det blir varmegrader og mye nedbør kan det være vi justerer det opp igjen, sier Pless.

Evakuert siden 9. oktober

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Veslemannen har hatt rødt farenivå og beboerne har vært evakuert siden 9. oktober. Årsaken har vært nedbør og økte temperaturer som medførte kraftig snøsmelting og markant økt bevegelse i fjellpartiet. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg fire meter den siste måneden.

- I dag har det blir tatt en vurdering sammen med ordføreren, politiets stabssjef og Fylkesmannen, opplyser operasjonsleder Erik Mikalsen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Farenivået har derfor blitt senket fra rødt til gult.

Større skred

Natt til tirsdag var det flere steinsprang og ett større skred fra fjellet Mannen i Rauma.

Bevegelsene i det rasfarlige partiet i fjellet var 40 centimeter i døgnet i øvre del tidlig på natten. Det har senere minket til 20 til 25 centimeter, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK tirsdag morgen.

- Det ble rapportert om et større skred rundt midnatt. Fjellpartiet har vært veldig sensitivt og urolig, uttalte vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE.

Aktiv del av fjellpartiet

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter.

Saken oppdateres!