Pågripelsen av Protasevitsj:

Farens bønn til EU-lederne

Flere har uttrykt bekymring for den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj etter at han ble pågrepet. - Vi er utrolig redde for hva som kan skje, sier faren hans, som kommer med en bønn til EU-lederne.

PÅGREPET: EU-ledere kaller den tvungne omdirigeringen og landingen av Ryanair-flyet der den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj befant seg, for en «kapring». Protasevitsj ble pågrepet like etter landing. Foto: Telegram @Zheltyeslivy / Reuters TV / NTB
PÅGREPET: EU-ledere kaller den tvungne omdirigeringen og landingen av Ryanair-flyet der den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj befant seg, for en «kapring». Protasevitsj ble pågrepet like etter landing. Foto: Telegram @Zheltyeslivy / Reuters TV / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Protasevitsj og kjæresten ble søndag pågrepet da Ryanair-flyet de satt på, ble omdirigert og tvunget til å lande i Minsk da det passerte hviterussisk luftrom på vei til Litauen.

Protasevitsj driver nyhetskanalen Nexta, som har spilt en sentral rolle i massedemonstrasjonene mot Hviterusslands mangeårige og autoritære president Aleksandr Lukasjenko – og omtalt valgfusk, tortur og mishandling av opposisjonelle.

Nå frykter faren hans, Dmitri Protasevitsj, for hva landet, som det siste året har blitt kjent for å være «røffe» mot regimekritikere, kan gjøre mot sønnen.

- Vi håper han vil takle det, men tanken skremmer oss – tanken om at han kan bli torturert og mishandlet. Vi er utrolig redde for det, sier han i et videointervju med BBC.

- Vi er virkelig sjokkerte og opprørte. Denne typen ting bør ikke kunne skje i det 21. århundre, i hjertet av Europa, sier han.

Bønn til EU-lederne

Regimet i Hviterussland slo hardt ned på demonstrasjonene som brøt ut etter at president Lukasjenko nok en gang erklærte seg selv som valgvinner i landet, 9. august i fjor. Ifølge en rapport fra FNs høykommissær hadde minst 7000 demonstranter blitt pågrepet og 450 rapporter om tortur og mishandling kommet inn på tre uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer