FANT FAREN:  Da Heidi Christie-Otnes og Leif Birger Bratein bestemte seg for å oppsøke faren, fant de at han hadde ligget død i leiligheten sin i tre år. I august fikk Heidi Christie-Otnes et krav fra Nav om å betale tilbake penger som en tredjeperson har brukt av kontoen hans mens han lå død. Foto: TV2 hjelper deg
FANT FAREN: Da Heidi Christie-Otnes og Leif Birger Bratein bestemte seg for å oppsøke faren, fant de at han hadde ligget død i leiligheten sin i tre år. I august fikk Heidi Christie-Otnes et krav fra Nav om å betale tilbake penger som en tredjeperson har brukt av kontoen hans mens han lå død. Foto: TV2 hjelper degVis mer

Farens konto ble tappet mens han lå død i tre år. Regninga for trygdesvindelen sendte Nav til datteren

Men Heidi hadde aldri hatt tilgang til kontoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før jul i fjor ble Jahn Gerhard Bratein funnet død under spesielle omstendigheter leiligheten sin i Oslo. Det viste seg at han hadde vært død i tre år. 

Datteren Heidi Christie-Otnes hadde ikke sett faren på 16 år. Heller ikke sønnen Leif Birger Bratein hadde hatt kontakt med ham på lang, lang tid.

- Jeg vokste opp med en alkoholisert far. Jeg fikk barn, og ønsket ikke at de skulle ha den samme oppveksten som meg, forteller Christie-Otnes til «TV2 Hjelper deg» om hvorfor kontakten opphørte.

Da de likevel oppsøkte ham, var det fordi de hadde hørt at det ikke sto så bra til. Det som møtte dem var mye verre enn de hadde fryktet.

- Selv om vi ikke har hatt kontakt, ønsket jeg ikke at han skulle ha det slik. Jeg ønsket at han skulle ha fått en verdig avslutning. Det syntes jeg ikke han fikk, sier Christie-Otnes til Dagbladet. 

Nye sjokk Men som «TV 2 hjelper deg» kan fortelle i kveld, ventet flere sjokkartede opplevelser. Mens faren lå død, hadde noen jevnlig brukt trygden hans.

Pengene ble brukt til å betale husleie og strøm for en annen leilighet, samt en tiårskontrakt på båtplass viser en kontoutskrift TV-redaksjonen har fått tilgang til. Totalt er over 500 000 kroner av trygdeutbetalingen på 700 000 kroner brukt opp.

Heidi Christie-Otnes har aldri hatt tilgang til kontoen. Pengene er disponert av en tredjeperson. Han ble anmeldt av Nav for trygdesvindel, men saken ble henlagt av politiet.

I august i år fikk datteren, som representant for dødsboet etter faren, likevel et krav fra Nav om å betale tilbake 534 706 kroner i feilutbetalt pensjon.

Heidi Christie-Otnes ble rystet og trodde først at det måtte ha skjedd en feil.

- Jeg har jo ikke gjort noe galt, sier hun. Hun henvendte seg til Nav, men møtte bare stengte dører. Kravet sto fast.

FIKK HJELP:  Heidi Christie-Otnes fikk hjelp av TV2 hjelper deg. Her står hun sammen med programleder Solveig Barstad. Foto: TV2 hjelper deg
FIKK HJELP: Heidi Christie-Otnes fikk hjelp av TV2 hjelper deg. Her står hun sammen med programleder Solveig Barstad. Foto: TV2 hjelper deg Vis mer

Trygderettsekspert Helge Hjort mener også kravet er helt feil: - Et slikt krav om tilbakebetaling må rettes mot den som har begått den straffbare handling eller uaktsomme handling som kravet bygger på. Ikke mot en uskyldig datter som ikke visste at faren var død, fastslår han overfor TV2 Hjelper deg. 

Snur Først i september snudde Nav. De legger seg nå helt flate og frafaller kravet.

- Vi kan ikke klandre noen for uaktsomhet som ikke har visst om forholdet, innrømmer Magne Fladby, direktør i Nav kontroll.

- Jeg beklager den belastningen denne saken har vært. Dette kravet skulle ikke vært sendt til dødsboet. Dette er en spesiell sak og vi gjorde en feilvurdering. Da saken ble påklaget tok vi saken opp på nytt og fant grunnlag for å endre vårt tidligere vedtak om tilbakebetaling, sier Fladby.

 Heidi Christie-Otnes er ikke imponert.

- Det var det minste rett og slett, for jeg har aldri vært på den kontoen. Jeg fant faren min død, det er alt jeg har gjort. Hadde jeg ikke funnet ham, hadde han sikkert ligget der enda, sier hun på TV-programmet.

 - Det er en lettelse. Jeg gråt av glede da TV2 hjelper deg bestemte seg for å ta saken. Samtidig er det utrolig at man må gå til media for å få gehør, sier hun til Dagbladet.

Hele historien om Heidi Christie-Otnes kan du se på «TV2 hjelper» deg i kveld klokka 20.

LÅ DØD I TRE ÅR:  Jahn Gerhardt Bratein lå død i leiligheten sin i Oslo i tre år før noen oppdaget dødsfallet. Foto: TV2 hjelper deg
LÅ DØD I TRE ÅR: Jahn Gerhardt Bratein lå død i leiligheten sin i Oslo i tre år før noen oppdaget dødsfallet. Foto: TV2 hjelper deg Vis mer