- Faretruende overflatisk fra Krohn Devold

Høyesterettsadvokat Ole Jakob Bae fortviler over formannen i justiskomiteen, Kristin Krohn Devolds (H) horder av utspill. Han mener hennes politikk preges av «mangelfull kunnskap om en rekke rettsspørsmål».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig bekymret over Krohn Devolds «kampanje» for økt bruk av varetekt. Argumentene hennes er for enkle og overflatiske. Det vi ser er en panikkreaksjon på de voldseksemplene vi har hatt de siste månedene, sier Bae.

Søndag uttalte herredsrettsjustitiarius Sverre Martens at formannen i justiskomiteen truer rettssikkerheten. Martens mener at økt bruk av varetekt vil føre til at vi «underkaster oss gatas justis og sender enda flere i fengsel uten dom».
Nå føyer også høyesterettsadvokat Bae seg til rekken av kritikere av Høyres stortingsrepresentant.

- Krohn Devolds politiske spill er grovt og veldig beklagelig. Hun synes å ha en mangelfull kunnskap om en rekke rettsspørsmål - deriblant bruken av varetekt. Utspillene hennes synes ikke å være gjennomtenkte, men i stedet popularitetssøkende, sier Bae.
Hans karakteristikk av varetektsfengsling er «et av de mest dramatiske inngrepene i et menneskes liv»:

- Bruken av dette sanksjonsmidlet må for all del ikke overdrives, sier Bae. Han frykter at Krohn Devolds utspill kan presse fram en utvikling i norsk rettspraksis som på sikt ikke er ønskelig.

- Mitt håp er at det finnes representanter på Stortinget som ikke har en like lettvint løsning på voldsproblemene.
I forhold til Oslo-politiet, som har som mål å øke antall varetekter med 25 prosent, håper jeg riksadvokat Busch snart går inn og sier: «Ro dere ned!». I denne sammenheng er det det eneste riktige, sier Bae.