Farevarsel: - Vær obs!

Vintervær i inngangen av høstferien. Opptil 30 cm snø ventes.

<strong>FERIEKAOS:</strong> Dette kan bli scenarioet på veier i både Nord- og Sør-Norge i begynnelsen av ferien. Arkivbilde fra Kvænangsfjellet. Foto: Ole Magnus Rapp / Aftenposten / NTB Scanpix
FERIEKAOS: Dette kan bli scenarioet på veier i både Nord- og Sør-Norge i begynnelsen av ferien. Arkivbilde fra Kvænangsfjellet. Foto: Ole Magnus Rapp / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange har tenkt seg ut på veien i høstferien. De gjør klokt i å merke seg at Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø for betydelige deler av landet.

- Det er det første skikkelige snøfallet i Sør-Norge i høst, derfor har vi sendt ut farevarselet. I tillegg er det jo starten av ferien og mange bilister på veien, sier Kristin Seter, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Hun understreker:

- Det er ikke akkurat vinter ennå, men det vil føles litt slik på vei over fjellet. Folk må være ekstra påpasselige og oppmerksomme.

Polar luft

I Nord-Troms og Finnmark begynner det å snø helt ned mot lavlandet lørdag kveld, mens vinternedbøren ventes natt til mandag over 300 m o.h. i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland. Dette omfatter en rekke sentrale fjelloverganger.

- Det kan komme snø ganske langt ned, spesielt på Nordvestlandet, sier Seter.

Hun opplyser at det ventes 15 til 30 cm snø i Møre og Romsdal i løpet av mandagsdøgnet.

- I Oppland og Hedmark blir det litt mindre, 5 til 15 cm, og snøen der vil også komme litt seinere enn lenger nord.

Nord-Troms og Finnmark har samme snømengdeprognose som Oppland og Hedmark - men her begynner det altså å snø allerede lørdag kveld.

Kaldluftsbrudd

Meteorologen forklarer snøens inntog med veldig kald luft som kommer inn fra nord, og som nå er over Spitsbergen.

- Det er noe vi kaller kaldluftsbrudd, når luft fra polare områder beveger seg sørover. Møtet med den varmere lufta medfører utabile luftmasser og mye nedbør.

- Hvor lenge vil snøværet vare?

- Det ser ut til at det vil holde på i noen dager. Det er for tidlig å si akkurat hvor lenge, men det virker som det blir litt mildere luft onsdag/torsdag.

Når snøværet er over, ligger det mange steder uansett an til pent ferievær, med kald eller varm luft, avhengig av hvor du befinner deg.

Seter forklarer at det utover i uka vil være store variasjoner i temperaturen mellom ulike deler av landet, fordi varmluftbeltet har form som ei tunge som ikke vil dekke et sammenhengende område.

- Denne «tunga» vil etter hvert bevege seg østover og forlate landet, sier hun.

Slutt på regnet

Store deler av Sør-Norge har i dag vært preget av kraftig regnvær. Men her er det lys i enden av tunnelen.

- Regnet, som er kraftigst på Østlandet og i Rogaland, vil vare ut dagen og i morgen, men ikke like intenst som i dag; det verste er unnagjort nå, sier statsmeteorologen - og bemerker at Telemark kan vente seg en «intens» runde med regn i morgen.

Seter er forsiktig med å varsle været fram mot slutten av ferien, på grunn av usikkerheten i prognosene.

- Men det ser ut til at det blir litt mildere luft i Sør-Norge, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer