Meteorologene med nedslående beskjed:

Farevarsel for regn

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for regn i deler av Nord-Norge. Også andre steder i landet blir starten av uka regnfull.

REGNTUNG: Uka starter våt for store deler av landet, ifølge Meteorologisk insitutt. Foto: Meteorologisk institutt
REGNTUNG: Uka starter våt for store deler av landet, ifølge Meteorologisk insitutt. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert

Mange nordmenn går en regnfull uke i møte, skal vi tro meteorologene.

Meteorologisk institutt har nemlig sendt ut gult farevarsel for mye regn i Lofoten og ytre Ofoten. Mandag er det ventet så mye som 35-50 mm regn i løpet av tolv timer, og fare for overvann og vannplaning.

Slipper unna

Også Nord-Norge, Vestlandet og Midt-Norge vil bli preget av mildt og vått vær.

Men det er likevel lyspunkt - for noen.

- Det er kanskje de på Østlandet som slipper mest unna været denne uka. Ikke at det blir strålende sol og fint vær hele uka, men de får ikke så mye nedbør, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane til Dagbladet.

Det er likevel liten tvil om at starten av uka blir våt også på Østlandet. Til og med onsdag kan det falle regn i mindre mengder.

- I alle fall seint tirsdag og onsdag kommer det mer nedbør. Resten av uka kommer vind og vær østfra, så da ligger Østlandet mer på riktig side av fjellene, som gjør at nedbøren faller på vestsiden, sier hun.

DRAMATISK: I byen Linfen i Shanxi-provinsen i Kina har styrtregn ført til flere store synkehull. Video: Newsflare. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Delt mellom øst og vest

Også mange sørlendinger kan se fram til oppholdsvær deler av denne uka. Mange må likevel belage seg på regnbyger.

- De ligger litt i det skillet mellom vest og øst - avhengig av hvor på Sørlandet man er. Er man på sørsida slipper man nok greit unna regnet, men oppover mot Rogaland blir det mer nedbør. Agder vil nok være litt delt mellom øst og vest, sier Solsvik Vågane.

På Vestlandet er det ventet 40-60 mm regn i løpet av 24 timer på tirsdag. Også i Nordland vil det våte været fortsette. I tillegg ventes det en del vind langs kysten, så det er regntøyet som gjelder de neste dagene, varsler instituttet.

- Det har spesielt regnet i Nordland, hvis man ser på Troms og Finnmark. Jeg sitter i Tromsø hvor det vi hadde av snø er i ferd med å regne vekk. Det er ganske mild luft som kommer sørfra, sier meteorologen.

- Været de aller fleste stedene havner på plussiden på gradestokken før det nærmer seg helga, da får vi mer vind fra nord. Mot slutten av uka - fra torsdag - blir det minusgrader, sier hun.

Pluss på gradestokken

- Kan det falle snø denne uka?

- Det er litt usikre prognoser for helga, med sånn det ser ut nå kommer det nok snøbyger inn mot Troms og Finnmark og et stykke sørover i Nordland. Det gjenstår å se hvor kaldt det blir før det kommer et nytt lavtrykk. Det er vel typisk for midten av november at det er litt av og på, sier hun.

Første del av uka vil det imidlertid være plussgrader i store deler av landet.

- Generelt er det mange steder i sør som ligger rundt 10 grader i starten av uka. Det er litt kjøligere i nord, men stort sett på plussida på gradestokken. Det er litt synkende trend utover uka. Akkurat nå er det varmest i Møre og Romsdal, med 13 grader i Sunndalsøra. Det er ganske mildt til å være midten av november, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer