Langtidsvarsel

Farevarsel for snø og kulde

Neste uke skriver vi desember, og vinteren er kommet for å bli – i hele landet. Enkelte steder kan det komme en real porsjon allerede fredag.

SLAPS: Det er ventet snø og slaps i store deler av landet de kommende dagene. Men det blir også perioder med oppholdsvær og mulighet for sol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SLAPS: Det er ventet snø og slaps i store deler av landet de kommende dagene. Men det blir også perioder med oppholdsvær og mulighet for sol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stikkord for den kommende uka er sludd, snø, gråvær og sol – litt av det meste.

Nordover i landet blir det iskaldt, og meteorologene har sendt ut farevarsel for polart lavtrykk. Farevarselet gjelder for fredag:

- Da nærmer det seg et polart lavtrykk som gir vind og mye snø lengst sør i Troms og nord i Nordland. I løpet av fredag kan det lokalt komme 20-40 cm, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

I Agder og Telemark er det sendt ut farevarsel for snø, og det kan komme så mye som 10 - 20 centimeter fra fredag ettermiddag til lørdag formiddag.

I høyden kan det også komme større mengder, skriver Meteorologene og ber samtidig om at folk kjører etter forholdene.

Kaldt, men stigende

- Det blir ei uke med veldig typisk vær for perioden vi er inne i. Vi noterte i går -30,7 grader i Karasjok, men så kaldt blir det ikke framover. Men Finnmarksvidda og innlandet helt nord kan få temperaturer ned mot 15 minusgrader, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen ved Meteorologisk institutt.

NORMALT: - En helt grei og normal uke for årsiden, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen. Foto: Privat
NORMALT: - En helt grei og normal uke for årsiden, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at værskillet mellom landsdelene kommende langtidsperiode i hovedsak går midt i landet.

- I Nordland, Troms og Finnmark fortsetter kaldværet, men temperaturene er likevel stigende. Begynnelsen av helga blir fin, men utover helga kommer et lavtrykk som går langs land ved Lofoten og kan gi til dels mye snø, sier Skjervagen.

Fint, men variert

Vi fortsetter med de tre nordligste fylkene, som fra neste uke av vil få mye variert vær, men ingen ekstremiteter av noen art. Utpå tirsdag ligger det an til å bli mye fint vær over deler av den nordligste landsdelen.

SLUDD: Det blir noe våt snø neste uke i lavlandet, mens innlandet får kaldt, tørr snø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SLUDD: Det blir noe våt snø neste uke i lavlandet, mens innlandet får kaldt, tørr snø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Torsdag og fredag ser det ut til at vi får nye lavtrykk inn mot Lofoten.

- Våre oversikter viser at nedbøren vil komme som snø og stort sett holde seg ved kysten. Der risikerer vi at lavtrykkene står imot slutten av perioden. Det kan enkelte steder bygge seg opp til kraftige snøbyger, sier Skjervagen.

Dryss av snø

Så til resten av Norge, fra det nordlige Trøndelag, via Vest-Norge og Sør- og Østlandet. Denne landsdelen går inn i en kaldere periode med både nedbør og sol. Nedbøren vil komme mest som dryss av snø, ingen voldsomme mengder.

- Langs kysten kommer nedbøren som regn og sludd, og som snø litt lenger opp i høyden, sier Skjervagen:

- Litt utpå tirsdagen klarner det opp de fleste steder i Sør- og Midt-Norge, og det fører gradvis til noen kjøligere oppholdsvær. Men mot slutten av perioden forventer vi et nytt lavtrykk med sludd og snø i landsdelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer