Ekstremværet Gyda

Farevarsel for vintertorden

Ekstremværet Gyda har allerede ankommet Norge, men verre skal det bli, ifølge meteorologene. Gyda treffer nemlig landet sterkere på torsdag enn onsdag.

ESKTREMVÆR: Ekstremværet Gyda feier inn over landet. Dagbladets reporter på Alnes fyr utenfor Ålesund fikk kjenne vinden på kroppen. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Emma Thingstad Dalen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hører du torden, dra ut støpsler, skriver meteorologene på Twitter.

Meteorologisk institutt melder nå om vintertorden og en atmosfærisk elv.

- De neste dagene er det utrygt for torden langs store deler av Norskekysten nord for omtrent Trondheimsfjorden, opplyser de.

Vintertorden er heldigvis ikke uvanlig, og går som regel raskt over.

Enorme mengder vann

Med ekstremværet Gyda kommer det også en atmosfærisk elv, som er lang og har med seg enorme mengder vann.

- Når den strekker seg langt og bukter seg lite, betyr det mye vann i samme område over lengre tid, og det er nettopp det som skjer med Gyda, skriver meteorologene på Twitter onsdag.

Vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt varsler liten til full storm flere steder fra Stad til Nordland.

- Det blir bølger på rundt elleve meter utenfor Lofoten vest for Røst og Værøy onsdag, sier vakthavende i en pressemelding.

Utover dagen vil de høyeste bølgene treffe lenger sør, utenfor Møre og Romsdal og Trøndelag. De kan bli omkring 9 meter høye.

Ekstremvind

I nord har Gyda virkelig ankommet, og ferjene blir stanset av vindkast på over 40 sekundmeter, som er styrken til en orkan. Fjelloverganger i nord og sør er stengt eller har kolonnekjøring.

Gyda kommer inn fra vest onsdag, og gir stor snøskredfare i hele landet. Det er også fare for flom, jordskred, sørpeskred og flomskred, ifølge NVE.

EKSTREMVÆR: Ekstremværet «Gyda» slår innover landet - statsmeteorolog Martin Granerød tar oss gjennom farevarslene. Vis mer

NVE har nå oppjustert de mest utsatte stedene til rødt nivå, som er det høyeste varslingsnivået. De har aldri før meldt om så stor skredfare, melder de på sine nettsider.

På veiene merkes også uværet, samtidig som det tas hensyn til den ekstreme rasfaren.

Steinras

En bil kjørte i stein som raste ned på veien utenfor Stedjebergtunnelen i Leikanger i Sogn onsdag formiddag.

- Det er en stein på 1 ganger 1 meter som har kommet fra fjellsiden, og bilen har kjørt på denne, tvitrer politiet i Vest. Det er ikke meldt om personskade.

Fylkesvei 6138 er stengt mellom Sunndalsøra og Langstøa på grunn av snøskredfare. Det melder Vegtrafikksentralen på Twitter.

E6 over Saltfjellet har kolonnekjøring. Det samme gjelder E134 Haukelifjell, mens riksvei 13 Vikafjellet, riksvei 15 Strynefjellet, fylkesvei 50 Aurland-Hol og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt. På riksvei 52 Hemsedalsfjellet er det svært glatt, men veien er åpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer