Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftige regn- og tordenbyger i Sør Norge:

Farevarsel i Sør-Norge: «Det verste som kan skje», skjer

Brannvesenet følger situasjonen med argusøyne.

TØRT ÅR: Vannmagasinet Strandavatnet i Hol kommune har en mye lavere vannstand enn normalen. Video: John Terje Pedersen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn, og særlig de som bor i Sør-Norge, har kunnet meske seg i gode temperaturer og knallsol over en lengre periode. Men nå ser vinden ut til å snu, i det minste for en kort periode.

Statsmeteorolog i Meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss, informerer om at det vil komme kraftige regn- og tordenbyger i løpet av det kommende døgnet. Bygene kommer fra Sverige, og der har det allerede blitt observert torden.

- I store deler av Sør-Norge kan det komme 15–30 millimeter nedbør i løpet av en timeperiode, 20–40 millimeter i løpet av tre timer og 30–60 millimeter i løpet av 24 timer, forteller han.

Det kvalifiserer til farevarsel for nedbør. I farevarselet fra Meteorologisk institutt, som ble utstedt i dag, betegnes det som «styrtregn».

Torsdag fortalte Gislefoss at kraftig nedbør på kort tid er det verste som kan skje.

- Det verste vi kan få med tanke på den tørre jorda er kraftig nedbør på kort tid, for eksempel 50 millimeter på halvannen time. Det vil bare fordampe, sa Gislefoss.

Han fortalte at regnet må komme over tid, og det må heller ikke være for kaldt, slik at det kan trekke godt inn i jorda.

GARDERMOEN: Tørken har skapt hodebry mange steder i Norge etter den rekordvarme sommeren. På Oslo Lufthavn har de iverksatt kreative metoder for å holde på drikkevannet lengst mulig. Video: Emilie Rydning Vis mer

Frykter tordenbygene

Vaktleder ved 110-sentralen i Øst, Atle Rønning, forteller at de følger situasjonen med argusøyne for å ha kontroll på utviklingen.

- Vi har jo ønsket oss masse regn, helst i en periode på tre-fire dager. Samtidig ønsket vi oss ikke lyn og torden, for det kan det bli skogbrann av, sier han.

Faren for at tordenbyger skal føre til skogbrann, tar de på alvor. De har rett og slett kalt inn ekstra folk for å behandle alle telefoner om skogbrann som kan komme inn.

- Er det et tegn på at dere vurderer det som at skogbrannfaren har økt?

- Ja, svarer Rønning og legger til at de oppdaterer seg på utviklingen i været hver halvtime.

Med kraftige regnbyger kommer også faren for inn- og utvendige lekkasjer, som også kan bli et forholdsvis stort problem.

- Men det viktigste er at skogen blir dynket i regn, konkluderer Rønning.

Fare for oversvømmelser

- Det er ikke direkte flomfare, sier Peter Borsanii i flomvarslingstjenesten hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Han forteller at vi ikke vil oppleve den klassiske situasjonen med økt vannføring i elver og bekker, men det er fare for overvann – spesielt i tettbygde områder.

I en pressemelding meldte NVE i går at det også er fare for lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

- Ettersom jorda er veldig tørr og hard, forventer vi at vannet vil renne på overflaten. Dette øker faren for oversvømmelser og erosjon, sier Heidi Anette Grønsten ved jordskredvarslingen i NVE.

SKOGBRANN: Brannvesenet og myndighetene i Sverige sier de ikke har kontroll over de rundt femti brannene som herjer i landet. Video: CNN Vis mer

Lettere søndag

I pressemeldingen oppfordrer NVE «både beredskapsansvarlige i kommuner og privatpersoner til å kontrollere avløpsveier og sørge for holde disse åpne. Det kan gjelde kummer, stikkrenner under veier/jernbane og dreneringsgrøfter.»

Gislefoss forteller at regnbygene vil gi seg i løpet av søndagen. Først vil det lette i Agder-fylkene, så vil tendensen også merkes på Østlandet.

- I løpet av søndagen blir været kanskje litt mer ustabilt. Det blir absolutt perioder med sol, men det kan også komme byger, sier Gislefoss og legger til at vi kan se mer bygeaktivitet på mandag og tirsdag.