Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farevarsel i Spania: - Helt hinsides

Spanske myndigheter varsler nedbør på opptil 90 millimeter i løpet av en time i områdene mellom Valencia og Alicante. Dersom det skjer, vil det være helt hinsides, sier vakthavende meteorolog John Smits til Dagbladet.

REGN: Det er meldt kraftige byger på østkysten av Spania. Slik så gatene i Torrevieja ut etter noen kraftige byger. Foto: Geir S. Bjørnsen Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Onsdag ettermiddag sender spanske myndigheter ut et farevarsel for regioner sørøst i Spania. I løpet av kvelden og natta er det varslet at det vil komme opptil 90 millimeter nedbør i områdene mellom Valencia og Alicante.

- 90 millimeter nedbør i løpet av én time er helt hinsides. Det meste vi har målt i Norge i løpet av én time er omkring 40 millimeter nedbør, så dette vil i så fall være det dobbelte, forteller vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt, John Smits, til Dagbladet.

Se haglværet i Spania her:

VÆR: Hagl så store som golfballer falt ned på Mallorca. Vårt hjemlige Meteorologisk institutt anbefaler folk på sydentur å følge farevarslene her på EUs løpende værvarsling. FOTO: @robbertomateo Vis mer

Skoler stengt

Smits er imidlertid litt skeptisk til værvarselet. Meteorologens egne undersøkelser tyder på at det vil falle opptil 90 millimeter nedbør over en periode på opptil seks timer. De mest utsatte periodene er ventet å være onsdag kveld og natt til torsdag.

- Det er ganske kraftig nedbør som vil komme inn fra Middelhavet der.

Det er sendt ut rødt farevarsel for tordenvær og nedbør. I tillegg er det sendt ut oransje farevarsel for vind, hvor det forventes vindkast med styrke på opptil 90 km/t. Smits sier at det også er fare for kraftige haglbyger.

I farevarslet bes det om at innbyggere bare reiser dersom det er helt nødvendig. I tillegg melder lokalavisa Murcia Today at flere steder på Balearene har myndighetene holdt skolene stengt i påvente av uværet.

Tar seg opp i natt

Allerede onsdag ettermiddag er det noe aktivitet lengst vest i Middelhavet. Det vil imidlertid dabbe litt av, før det tar seg opp igjen i løpet av kvelden og natta.

- Det er ikke et så stort område som ser ut til å bli rammet av det kraftigste uværet, sier Smits og anslår at det er områdene mellom Valencia og Alicante som er mest utsatt.

Disse områdene er en favoritt blant norske turister. Det er mange som ferier i disse områdene, samt at noen bor der. Smits ber dem om å forholde seg til lokale værmeldinger og farevarsler. Dette kan de følge med på på varslingsnettstedet meteoalarm.eu, samt tv og nettaviser.

- Det er absolutt grunn for dem som befinner seg i området til å følge med. Det er helt sikkert nordmenn der, ettersom det er et område ved Middelhavskysten hvor nordmenn liker å feriere.

OKARN: Med vindstyrke på over 295 km/t er orkanen Dorian den kraftigste som har truffet Bahamas noensinne. Reporter: Kristoffer Løkås. Video: CNN Vis mer

Beveger seg videre

BBCs meteorolog Ben Rich advarer om at været kan føre til problemer blant reisende i etterkant av det kraftige uværet.

Dagbladet har vært i kontakt med både Norwegian og SAS, som forteller at uværet foreløpig ikke ser ut til å påvirke deres flytrafikk. Norwegian sier imidlertid at de følger situasjonen nøye.

Torsdag vil uværet trekke seg litt sørover. Utover ettermiddagen vil det ramme områder nede mot Alicante, samt trekke seg mer innover i landet mot Murcia, forteller Smits.

Seinest for et par uker siden ble Madrid voldsomt rammet av kraftig vind, haglbyger og flom. Det ble meldt om 9 300 lynnedslag, samt at veier i området rundt den spanske hovedstaden ble oversvømt. Flere flyavganger ble også kansellert, ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!