Farevarsel: Kraftig vind og 14-meters bølger

Folk i Nordland må forberede seg på svært kraftig vind lørdag.

KRAFTIG VIND: Det blåste kraftig i Nordland torsdag, og mot helgen skal det bli enda verre, ifølge meteorologene. Dette bildet er fra et uvær i Karmøy i 2015. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
KRAFTIG VIND: Det blåste kraftig i Nordland torsdag, og mot helgen skal det bli enda verre, ifølge meteorologene. Dette bildet er fra et uvær i Karmøy i 2015. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Har du tips eller bilder? Ring oss på 24 00 00 00 eller sendt e-post til 2400@db.no

Torsdag skapte kraftig vind og store mengder nedbør problemer i Nordland. Vinden rev med seg takplater, ferjer ble innstilt og nedbøren førte til oversvømmelser og trafikkproblemer. Det var svært mange trafikkulykker som følge av våt is på veiene i fylket.

Fredag er det stille før en ny storm inntar fylket lørdag. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for svært kraftige vindkast i Nordland.

Sterke vindkast

Det er et lavtrykk vest for Irland som beveger seg mot Norskehavet, og som utvikler seg til et stormsenter mot helgen. Lørdag vil det gi sterke vindkast på 30-40 meter i sekundet.

- Det ser ut til at det blir aller verst i Lofoten og inn mot Salten-området. Men det vil bli mye vind i Nordland generelt, sier Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Meteorologen råder folk til å feste løse gjenstander, unngå å ferdes på utsatte steder, beregne ekstra tid om man skal ut og reise, i tillegg til å innstille seg på forsinkelser og liknende.

Ifølge farevarselet kan konsekvenser av vinden også være at bruer kan stenges og at strømforsyningen kan bli påvirket. I tillegg kan det være fare for skade på bygninger og infrastruktur.

Høye bølger

- Det er ikke helt uvanlig med så kraftig vind i Nordland, men det er klart at det er en forholdsvis alvorlig situasjon med så kraftig vind, sier Thorset.

Det er ventet ganske høye bølger, med en signifikant bølgehøyde på ti til 14 meter.

- Det verste skjer på formiddagen i morgen. Vinden vil minke allerede på ettermiddagen. Lørdag kveld skal det ha gitt seg, sier Thorset.

Det vil også komme en del regn, men ikke mengder som vil skape noen store konsekvenser, sier meteorologen.

Hindrer heving av fregatten

Vestlandet ser ut til å få perioder med regn de fleste steder hele helgen. Ikke uvanlig eller særlig problematisk for folk flest, men værforholdene gjør det vanskelig for hevingen av KNM «Helge Ingstad».

Fregatten har ligget i Hjeltefjorden i Hordaland etter at den kolliderte med oljetankeren Sola TS torsdag 8. november.

Tidligere i februar uttalte Forsvaret at hevingen kan begynne når været tillater det. For å starte selve hevingen av fregatten kreves det akseptable værforhold i fem-seks sammenhengende dager, opplyser Forsvaret.

Været i området rundt Hjeltefjorden er skiftende. Lokalkjente sier at man på få timer kan oppleve både sludd, regn, vind, snø og sol.

Dermed blir det vanskelig å starte hevingen før påske, tror meteorolog Roar Hansen, som har brukt de siste dagene på å analysere værstatistikk for området de siste 15 åra.

- Vi er heldige om hevingen kan starte før påske, sier meteorolog Hansen i Storm Geo til Teknisk Ukeblad.

Perioder med regn og sludd

Ellers i landet blir det noe bedre vær. Østlandet og Sørlandet ser ut til å bli værvinnerne.

- Det ser fint ut på Østlandet og Sørlandet både lørdag og søndag, med oppholdsvær og kanskje noen perioder med sol. Det blir forholdsvis mildt også, sier meteorolog Thorset.

Trøndelag, som ligger litt i utkanten av det kraftige lavtrykket som skaper vinden i Nordland, vil også få en del vind på lørdagen, men den vil ikke bli veldig kraftig.

- Det vil bli perioder med regn og sludd, sier Thorset.

Søndagen i Trøndelag ser forholdsvis bra ut, men det vil komme litt nedbør igjen på kvelden.

Helt i nord er det litt vekslende vær. Lavtrykket som ligger i Nordland gir en del vind i Troms og Finnmark på lørdag.

- Vinden kan komme opp i sterk kuling, og muligens blir det en liten storm i Troms. Det blir perioder med sludd og snø. Men søndagen ser ut til å bli en dag med greit vær i hele Nord-Norge, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer