FAREVARSEL: Det er sendt ut farevarsel for vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge. FOTO: Meteorologisk institutt
FAREVARSEL: Det er sendt ut farevarsel for vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge. FOTO: Meteorologisk instituttVis mer

Farevarsel: Kraftige vindkast og vanskelige kjøreforhold

I de mest utsatte områdene vil man kunne oppleve vindkast med styrke på opptil 25-30 meter i sekundet.

De fleste steder i Norge byr på forholdsvis fint helgevær, men i store deler av Sør-Norge må man ta forbehold om man planlegger å oppholde seg langs kysten eller passere fjelloverganger.

I det siste har et ganske kraftig høytrykk ligget over Norge, men i løpet av helga vil et lavtrykk komme innover og presse på høytrykket. Det vil føre til kraftig vind ved kysten av Sør-Norge, ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Lars Andreas Selberg.

- På grunn av dette har vi sendt ut et gult farevarsel, som ikke er ekstremvær, men betyr at man bør ta litt forbehold. Det vil komme ganske kraftige vindkast i Rogaland og indre deler av Hordaland, sier han til Dagbladet.

Tar seg opp

Tendensen hadde allerede begynt da Dagbladet snakket med Selberg fredag kveld. Da var det mye vind i havet som begynte å nærme seg land.

Men uværet tar seg opp ytterligere lørdag, ifølge Selberg. Man kan forvente stiv kuling fra ettermiddagen og sterk kuling sør for Boknafjorden i Rogaland. Man vil også merke uværet i fjellet i indre strøk i Hordaland og ved den vestlige delen av Langfjella.

- Når vi kommer til lørdag kveld øker det til full storm langs kysten og på de høyeste fjelltoppene. Det vil komme godt med vind, som vil stå på hele søndagen før det begynner å roe seg, sier Selberg.

I de mest utsatte områdene vil man kunne oppleve vindkast med styrke på opptil 25-30 meter i sekundet.

SNØ: Store mengder med snø fylte denne parkeringsplassen ved et skianlegg i Russland. Video: ViralHog Vis mer

Vanskelige kjøreforhold

På grunn av uværet har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel for vanskelige kjøreforhold som gjelder Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Rogaland og Hordaland.

- Vi forventer at kraftig vind i fjellet vil skape snøfokk og skape dårlig sikt og vansker med å komme seg over fjellovergangene.

Dermed må det tas forbehold om at det kan hende at enkelte fjelloverganger i Sør-Norge kan bli stengt i helga.

- De som har tenkt seg over fjellet bør enten kjøre lørdag morgen, eller vente til mandag, sier Selberg.

- Det er ikke anbefalt å reise søndag, da det blir ganske heftig og rufsete mange steder.

På Østlandet vil man kunne oppleve liten til stiv kuling på søndag, og det kan gå over til regn i ytre strøk. Temperaturene ser også ut til å stige i løpet av helga.

I Nord-Norge fortsetter høytrykket å dominere. Man kan oppleve byger langs ved kysten i Troms og Finnmark, men for det meste blir det ganske fint vær.