Uvær:

Farevarsel på Østlandet

I Oslo, Viken, Vestfold og Telemark, samt i Agder-fylkene, må man holde på hatten onsdag kveld. Her er det sendt ut farevarsel for kraftige vindkast, og folk bes om å feste løse gjenstander.

SPERRER: Slik så det ut da et stillas holdt på å rase på grunn av sterke vindkast på Torshov i Oslo. Foto: Live Moen Johannesen og Eugene Laran / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir såpass kraftige vindkast at vi har sendt ut farevarsel på gult nivå, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

I løpet av kvelden kan det blåse så mye som 20 til 25 sekundmeter inn over land, forteller han.

- Det er godt over normalen, men skjer spesielt på denne årstida.

Han oppfordrer alle til å sikre løse gjenstander, og ber folk være obs på at vinden er så sterk at trær kan falle.

KRAFTIG VIND: Hold på hatten, oppfordrer meteorologene, som advarer om kraftig vind flere steder onsdag kveld. Foto: Meteorologisk institutt
KRAFTIG VIND: Hold på hatten, oppfordrer meteorologene, som advarer om kraftig vind flere steder onsdag kveld. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Farevarselet gjelder til midnatt onsdag, og det er ventet at den vil avta utover formiddagen torsdag.

Kraftig regn i Bergen

På Vestlandet har kraftig regn skapt kaos onsdag kveld. Vest politidistrikt oppfordrer folk til å holde seg hjemme om de ikke må ut. De opplyser også om at mange veier er stengt som følge av det kraftige regnet. Enkelte steder i sentrum står vannet opp av kumlokkene, skriver politiet.

I Åsane utenfor Bergen ble det også meldt om en bil som hadde kjørt seg fast i en stor vanndam og ikke kom seg videre, onsdag kveld.

På målestasjonen på Gullfjellet rett utenfor Bergen har det kommet nesten 100 millimeter regn på bare 19 timer.

- Av de 95 millimeterne som har kommet, har det meste kommet nå etter klokka 18, sier Austerheim.

For Vestland er det sendt ut farevarsel på oransje nivå for nedbør, og NVE har også ute farevarsel på samme nivå for flom og jordskred.

- Oransje farevarsel er ganske mye, understreker meteorologen, og advarer om at det kan bli overvann i tettbebygde strøk, at veier kan bli stengt, og at bekker og elver kan flyte over sine bredder.

Farevarselet for jordskred og flom er gjeldende til utpå dagen torsdag, mens nedbøren ventes å gi seg utover kvelden.

Også på Vestlandet blåser det godt onsdag kveld, og meteorologene advarer om at vindkastene er ventet å bli på mer enn 30 meter per sekund. Vinden skal minke litt torsdag morgen, men øker igjen om formiddagen til samme styrke, skriver NTB.

Mye snø i vente

Etter det kraftige regnskyllet onsdag, må vestlendingene være forberedt på et værskifte fra torsdag, når snøen er ventet å innta både Vestland og Rogaland.

Også Nord-Norge og Trøndelag, samt fjelltraktene lengst nord på Østlandet, må belage seg på snø.

- I morgen kommer nordavinden, og da faller temperaturen med rundt 10 grader mange steder - så det er bare å ha lua og vottene klare, skriver Meteorologene på Twitter.

Går nesten galt: Kraftige vinder førte til problematiske landingsforhold på flyplassen i Bristol i Storbritannia. Video: Newsflare. Reporter: Jonas Andersen Vis mer

Ifølge NTB kan Nordfjord få opp mot 40 centimeter med snø torsdag, og i både Rogaland og Vestland kan det komme opptil 20 centimeter med snø i områder over 100 til 300 meter.

Møre og Romsdal politidistrikt melder at snøen allerede onsdag kveld har inntatt fylket og skaper problemer på veiene.

- Vi får flere meldinger om kjøretøy som har kjørt ut / kjørt seg fast, skiver de på Twitter.

Ørsta-Volda lufthavn er stengt for trafikk på grunn av store mengder snø onsdag kveld, opplyser Avinor til VG.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer