<strong>KAN BLI SNØKAOS:</strong> Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel. På Østlandet og Sørlandet ventes store mengder snø natt til onsdag. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI SNØKAOS: Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel. På Østlandet og Sørlandet ventes store mengder snø natt til onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Farevarsel: Store mengder snø på vei

Meteorologisk institutt advarer mot glatt føre og mye snø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Sørlandet kommer til å få store mengder nedbør. Vi venter også mer nedbør i Buskerud, Vestfold og i Oslo natt til onsdag og i morgentimene onsdag. Derfor har vi sendt ut farevarsel, sier Espen Biseth Granan, statsmeteorolog ved meteorologisk institutt.

Granan advarer mot glatte kjøreforhold.

- Det kan bli trøblete på noen småveier. Det kan bli kaos. Det er derfor vi har sendt ut farevarsel og oppfordrer folk om å beregne nok tid og kjøre etter forholdene. Det er fortsatt vinter og vinterføre, sier han.

Store mengder snø

Ved kysten vil nedbøren mest sannsynlig komme som regn, men lenger inn i landet kan det komme som snø. I enkelte områder kan det komme store mengder, ifølge meteorologen.

- I Oslo blir det hvitt, men det blir ikke så mye som på Sørlandet og i Telemark, sier Granan.

Han sier det er vanskelig å forutsi hvor store mengder som vil komme, men det er antydet at det i Oslo, Akershus, Buskerud og Telemark vil komme mellom 30-40 centimeter.

I Kongsberg kan det eksempelvis bli rundt 20 centimeter snø.

Ifølge meteorologen blir det ikke kaldt, men der det kommer snø vil temperaturene holde seg på minussida. Ved kysten vil gradene ligge litt på plussida.

Granan sier at lavtrykket er en del av uværet som kommer fra Island og Skottland. Dette uværet har fått tilnavnet «Gareth».

- Det er det samme uværet, men det er ikke snakk om ekstreme forhold her. Det blir ikke ekstremvær, sier han.

Vær obs i morgentimene

Arvid Wahlstrøm, trafikkoperatør i Statens vegvesen, advarer om at det kan bli glatte kjøreforhold i morgentimene onsdag.

Tirsdag kveld er det mest trafikale problemer i Gudbrandsdalen og i Valdres.

- Det står flere vogntog og spinner på E16 i Valdres på vei opp mot Filefjell. Det er ikke mulig å passere med større kjøretøy, sier Wahlstrøm.

Også mellom Ringebu og nordover mot Dombås er det meldt om vanskelige kjøreforhold med snø og slaps.

I Telemark er det ikke meldt om trafikale problemer, men at det er behov for brøyting og at det er vanskelige kjøreforhold.

På grunn av vind og snøføyk er fylkesvei 21 over Venabygdsfjellet stengt, mens det er kolonnekjøring på riksvei 15 over Strynefjell.

Fare for kraftige vindkast

Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsel grunnet kraftig vind på Vestlandet, Trøndelag og sørlige deler av Nordland.

- Det er snakk om sterke vindkast. I Møre og Romsdal er biler blitt tatt av vinden og havnet i grøfta. Vinden er nå i ferd med å gi seg i Rogaland, men det vil være kraftig vind lenger nord. Det er mest vind sør for Bodø nå. Denne vil fortsette gjennom morgendagen og fram til torsdag, sier Granan.

TRAFIKK-KAOS I OSLO: Store snømengder er en utfordring i hovedstaden. Fortvilet bussjåfør står fast ved Storo, men Oslofolket vet råd. Video: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer