Været

Farevarsler i «hele landet»: - Gigantisk lavtrykk

Den kommende uka kan bli en kald, forblåst affære fra Lindesnes i sør til Svalbard i nord. - Onsdag blir den store «værdagen», sier meteorologen.

Grafikk: Meteorologisk institutt
Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det Meteorologisk institutt kaller et «gigantisk lavtrykk» fra vest kan skape hodebry i hele landet den kommende uka.

- Fra Lindesnes i sør til Svalbard i nord bør de fleste forberede seg på ei uke med mye vær og vind, melder Meteorologisk institutt i en Twitter-melding mandag.

BABET: Uværet «Babet» fortsetter å herje. I Skottland ble David Nugent-Malone vitne til voldsomme naturkrefter. Reporter: Edward Stenlund. Video: David Nugent-Malone / AP Vis mer

Lavtrykket er ventet å treffe natt til onsdag.

- Det er særlig onsdagen som er den store «værdagen» denne uka. Vi får inn et stormsenter som legger seg i Norskehavet og gir sterk vind langs hele vestkysten av landet, i fjellområdene og utsatte fjordstrøk lengst nord i landet, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Venter storm

Troms og Finnmark og utsatte steder i Sør-Norge vil få kraftig vind onsdag.

- Kyst- og fjellområder i Sør-Norge vil få liten til full storm på vestsiden av fjellet. Langs Skagerak blir det sterk kuling, sier Granerød.

Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler for kommende onsdag:

For Trøndelag er det sendt ut farevarsel for ising, for Vestlandet er det sendt ut farevarsel for regn, for fjellet i Sør-Norge og deler av Nordland, Trons og Finnmark er det sendt ut farevarsel for snøfokk. Det er også sendt ut et farevarsel for mulig svært kraftig vind for deler av Troms og Finnmark.

På Svalbard vil vinden øke fra sør utover tirsdagen og onsdagen. Temperaturen ser også ut til å bikke over på plussida, som vil gi nedbør i form av sludd og regn.

Fraråder langtur

Meteorolog Granerød har følgende råd:

- Onsdag er neppe den beste dagen å planlegge å kjøre over fjellet, med tanke på mye vind og snøfokk.

Han har ett tips til:

- Det er greit å være forberedt på at det blir kraftig vind og at vi får en del nedbør. Særlig på Vestlandet har det vært tørt ganske lenge, så det kan være greit å sjekke sluk – det er sikkert mye blader som ligger i veien.

Langs kysten vil lavtrykket også føre til høye bølger, ifølge meteorologene, som oppfordrer til å være obs om man tenker seg ut på sjøen.

- Mest sjø blir det utenfor kysten av Nordland tidlig onsdag, og der kan bølgene bli over 8 meter høye utenfor Lofoten, melder de.

Samtidig er det utstedt en rekke farevarsler.

Første del av onsdag kan det ventes mellom 50 og 80 millimeter regn flere steder. Nedbøren kan også falle som slutt og snø i indre strøk.

Mildvær

I Trøndelag og Sør-Helgeland i Nordland fylke er det fare for regn som faller på kald bakke når det onsdag slår over til mildvær. Dette kan gi svært krevende kjøreforhold.

- Sko deg selv og bilen etter forholdene, oppfordrer meteorologene.

I fjellet i Sør-Norge advarer de om snøfokk fra onsdag morgen. Det samme kan innbyggerne i Finnmark og store deler av Troms vente seg, sammen med kraftig vind.

- Onsdag blåser det opp fra sør, og det er mulighet for svært kraftige vindkast, mellom 33-38 m/s i kyst- og fjordstrøkene lengst nord i Troms og i Finnmark, melder Meteorologisk institutt. Det samme gjelder deler av Nordland.

I Finnmark og Nord-Troms er faren også til stede for ising på skip og andre installasjoner ved kysten.

Meteorologene advarer på X:

- Det kan bli glatt på dekk!

I Sør-Norge vil vinden gi seg utover ettermiddagen onsdag, mens det vil henge igjen fram til natt til torsdag lengst nord i landet, forteller meteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer