Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fargerike California

NEW YORK (Dagbladet): Demografer har regnet ut at California allerede neste år vil være den første store delstaten i USA uten hvit dominans. Og det interessante er at det som skjer i California seinere sprer seg til resten av USA. New York Times mener California er i ferd med å vise hvordan det vil bli å leve i USA i årene som kommer. Ingen rase eller etnisk gruppe vil da være i stort flertall. Smeltedigelen vil være et faktum innen 2050.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demografer har sortert ut kategorien hvite ved å trekke fra den spanskspråklige befolkningen, såkalte latinos, som er amerikanske borgere og immigranter fra Latin-Amerika og Karibia. Og det er latinamerikanske immigranter, sammen med asiater, som står for brorparten av økningen i folketallet i California. Det er også et faktum at hvite står for tre fjerdedeler av naturlige dødsfall, men bare en tredjedel av fødslene. Fra 1980 til 1994 kom det tre millioner latinamerikanske immigranter til California. I tillegg regner man med at det kom to millioner ulovlige latinamerikanske immigranter.

  • I løpet av de neste 25 årene er folketallet ventet å øke med 18 millioner i California. I dag bor det 34 millioner mennesker i delstaten. Av disse er 17,4 millioner hvite. Latinos utgjør 10,7 millioner, mens det er 3,9 millioner asiater og 2,3 svarte. Californias guvernør, Gray Davis, er ikke dummere enn at han ser problemene som allerede er kommet. Spenning mellom etniske grupper, gjengkriger og rasekonflikter er ikke noe nytt i storbyene. Demokraten Davis har likevel valgt å se på utviklingen som spennende og som en framtidig styrke for California. Mange mener også at kreativiteten er eksplosiv med så mange forskjellige behov som skal dekkes.
  • Los Angeles' havner og flyplasser har det samme presset fra immigranter nå som New York hadde ved inngangen av forrige århundre. En kjøretur gjennom bydelene viser hvor fargerik englenes by er. LA har den største koreanske befolkningen utenfor Korea og den største konsentrasjon iranere i den vestlige verden. Men det er immigranter fra Latin-Amerika og Asia som står for den største økningen i Californias folketall.
  • Det er ikke første gang i USAs historie at hvite ikke er den største gruppen. Hawaii har lenge hatt et flertall asiater og polynesere. Og New York, Texas, Florida og Illinois har samme utvikling som California. Det er ingen grunn til å tro at makten vil forflytte seg fra hvit elite i underholdning, teknologi og politikk før det er gått flere generasjoner, men det er interessant at ordet minoriteter begynner å miste sin betydning. Spørsmålet er likevel hvilke saker politikerne vil bruke for å skaffe seg de nye amerikanernes stemmer. Undersøkelser viser at i 1998 tjente latinamerikanske amerikanere halvparten av det hvite amerikanere tjente. Utdanning og minstelønn er bare stikkord for Bush og Gore.
  • Om 25 år vil gruppen latinos være større enn gruppen hvite. I tillegg vil de være en av Californias og andre delstaters viktigste arbeidskraftreserver. Denne etniske gruppen mennesker har gitt California en million nye velgere de siste ti åra. Tradisjonelt er flertallet demokrater, særlig etter at den republikanske guvernøren Pete Wilson gjennomførte lover som stoppet kvotering av såkalte minoriteter til jobber, stoppet morsmålsundervisning og avviste all offentlig hjelp til ulovlige immigranter.
  • Nå pugger Al Gore spansk, mens George W. Bush har lært seg språket i hjemstaten Texas. Foreløpig støtter mer enn 60 prosent av Californias latinos Gore. Det er likevel ingen grunn til å hvile for demokratene og visepresidenten. California regnes som delstaten som kan avgjøre høstens presidentvalg. Og trår tåkefyrsten Al Gore feil i California, er det bare ett ord tilbake: Adios.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media