Farget frikjent for voldtekt

Oslo-kvinnen (23) våknet i en fremmed seng med en farget 33-åring etter en one-night stand, og anmeldte mannen for voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo tingrett er 33-åringen frifunnet for voldtekten. Han innrømmer at de hadde sex, men sier det var frivillig fra kvinnens side.

I premissene for å frifinne 33-åringen, legger retten stor vekt på at han nettopp er farget.

Dommerne peker på at en sakkyndig uttalte i retten at kvinnen hadde alle de reaksjoner som er typisk ved overgrep.

-  Men retten ser ikke bort fra at denne reaksjonen kan skyldes andre forhold. Kvinnen har tidligere vært med tre ukjente menn hjem og hatt samleie. Ifølge kvinnen har det skjedd i edru tilstand.

Kokainrus

Denne gang våknet hun i en fremmed seng sammen med en stor, mørkhudet mann. Hun var sterkt beruset. Kvinnen husket ikke hva som hadde skjedd tidligere på natta, og ble redd.

Retten ser ikke bort fra at kvinnen kan ha følt, og fortsatt føler, situasjonen som nedverdigende, krenkende og skremmende.

Det er ikke nok til at det foreligger et straffbart forhold, konkluderer tingretten.

Kvinnen hadde drukket både alkohol og sniffet kokain, før hun ble med 33-åringen hjem. Promillen på det aktuelle tidspunktet er anslått til 2,18.

Voldtektssaken er oppsiktsvekkende, fordi kvinnen ifølge retten har vært helt usedvanlig motvillig i oppfølgingen av etterforskningen. Hun ville heller ikke ha bistandsadvokat.

Privatfest

-  Det har jeg aldri opplevd før, uttalte en erfaren politietterforsker som vitnet i tingretten.

Kvinnen har heller ikke svart på tre rekommanderte brev fra politiet. Retten legger til grunn at saken er blitt to år gammel.

-  Grunnen er kvinnens manglende samarbeidsvilje, kommenterer dommerne.

33-åringen møtte kvinnen på en privatfest. Deretter dro de to på byen for å fortsette festen, før de dro hjem til ham.

Aktor, statsadvokat Hans Jørgen Bender, hadde lagt ned påstand om ubetinget fengsel i to år og to måneder, mens forsvarer, advokat Halvard Helle, fikk gjennomslag for sin påstand om frifinnelse. Aktor vurderer å bringe saken inn for lagmannsretten.