RENOVERING: Gamle metoder har blitt brukt under arbeidet med taket på Nidarosdomen i Trondheim. FOTO: TOM E ØSTHUUS
RENOVERING: Gamle metoder har blitt brukt under arbeidet med taket på Nidarosdomen i Trondheim. FOTO: TOM E ØSTHUUSVis mer

Farget Nidarosdomen grønn med hestepiss

For å få kobberet på den nyrestaurerte Nidarosdomen til å bli irrgrønt raskest mulig, er det smurt inn med urin fra hest og ku.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Mandag ble et ti år langt prosjekt for restaurering av fasaden på domen avsluttet. Og i prosessen har gruppa som har ledet restaureringsprosjektet fått hjelp fra både fjøs og stall.

Målet er at det nye kobberspiret skulle bli irrgrønt så raskt som mulig - og en gammel metode er tatt i bruk for å oppnå nettopp det.

- Vi har brukt urin fra ku og hest som vi har smurt på kobberet, og på den måten har vi fått det grønt på forholdsvis kort tid, sier fagleder for restaureringsprosjektet, Kristin Bjørlykke , til NRK.

De 400.000 som årlig kommer til Trondheim for å se Nidarosdomen får nå sett kirken uten at den er tildekket av presenninger og stillaser. Men helt ferdig blir arbeidet aldri.

- Det er ganske vanskelig å vedlikeholde en katedral så langt nord. Restaureringsarbeidet kommer aldri til å bli helt ferdig, det vil alltid være noe som trengs å vedlikeholdes og repareres, sier direktør for restaureringsprosjektet Øivind Lunde.

(NTB)