Falsk biff: Svinekjøtt tilsatt fargestoffer er blitt solgt som oksefilet i Sverige. Bildet viser indrefilet av svin. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Falsk biff: Svinekjøtt tilsatt fargestoffer er blitt solgt som oksefilet i Sverige. Bildet viser indrefilet av svin. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Farget svinekjøtt ble solgt som biff

Kan ha nådd restauranter og butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oksefilet skal ha vært for bløt, og ble dermed klaget inn til restauranggrossisten Svensk Cater, melder Svenska Dagbladet.

Selskapet kjøpte frosset filet av okse direkte fra CKA Charks kjøttleverandør Heat AB. Denne gangen var det snakk om ungarsk og argentinsk oksefilet.

Tomas Narving ved Svensk Cater fattet mistanke og sendte prøver av den argentinske og den ungarske fileten til NFA for analyse. Det viste seg at biffen skal være farget svinekjøtt.

- Jeg prøvde produktet selv, og fant ut at det hadde vært injisert med fargestoff, sier Tomas Narving.

Han har ikke solgt den falske biffen videre, men Heat har solgt det falske kjøttet til CKA Chark og ML Foods i tillegg til Svensk Cater.

Galskap Per Uppling, administrerende direktør i ML Food, har heller ikke rukket å selge kjøttet videre.

- Når ML Food fikk høre om disse mistankene, sende vi kjøttet til den kommunale matstasjonen for sjekk. I går ettermiddag var resultatet - biffen viste seg å være svinekjøtt.

- Dette er galskap, jeg har aldri sett noe lignende, sier Per Uppling, administrerende direktør i ML Food.

Anders Nordström i CKA Chark kunne ikke si i går om selskapet hadde solgt kjøttet til restauranter eller dagligvarebutikker.

Advarer Hendelsen har fått Livsmedelverket til å gå ut med en advarsel til EU. Det er blitt sendt ut en advarsel til markedet siden fargestoffet kan føre til helsefare. Det er fordi de har laget et fargestoff som ikke oppgis for at kjøttet skal ligne på biff.

- Vi mistenker at det kan være ulovlige og farlige tilsetningsstoffer, sier Pontus Elvingson, statsinspektør i Livsmedelverket.

Foruten den uetiske i å selge falsk biff, spesielt med tanke på at mange muslimer og jøder ikke spiser svinekjøtt av religiøse grunner, er det også en risiko for at forbrukerne steker kjøttet for lite.

- Mange liker biffen sin nesten rå. Men hvis du spiser rått svinekjøtt kan det inneholde bakterier og du vil føle deg dårlig, sier Elvingson.

Svensk Cater har politianmeldt kjøttleverandøren Heat. Til og med Kalstad kommune har lagt inn en anmeldelse mot brudd på matloven.

Rundlurt Åke Hultberg ved Heat sier at han har kjøt kjøttet fra det ungarske selskapet Filetto i god tro om at det var oksefilet.

- Jeg har en sak gående med Filetto. Jeg har blitt rundlurt, sier Hultberg.

Heat har kjøpt inn mellom 30 og 40 tonn kjøtt av Filetto i år som de har solgt videre til kjøttforhandlere.

Også Svalöv kommune, der Heat har sitt hovedkontor, kommer til å politianmelde Heat for å holde på med uregistrert matvirksomhet.