PEKER PÅ SKADENE: Farhang Jenahi og broren Fersad var på en pub ovenfor hovedrommet i kafeen da granaten eksploderte.  Foto: Hans Arne Vedlog
PEKER PÅ SKADENE: Farhang Jenahi og broren Fersad var på en pub ovenfor hovedrommet i kafeen da granaten eksploderte. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Farhang hadde 40 gjester da granaten eksploderte

Men den superpopulære Kafé Leopold i Mumbai åpner igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUMBAI (Dagbladet.no): Onsdag kveld satt 40 gjester her i denne kafeen da to menn i begynnelsen av tjue-åra med sekker på ryggen stoppet utenfor.

- Jeg så dem fikle med en mobiltelefon som om de ventet på en beskjed. Akkurat da startet en cricketkamp som jeg og broren min ville se. Derfor gikk vi opp i puben, forteller eieren av Cafe Leopold, Farhang Jenahi, til Dagbladet.

Sportsinteressen reddet trolig livet hans.

For normalt ville han stått i døra for å ønske gjester velkommen til restauranten som er så populær spesielt blant turister i Mumbai.

Mistet to servitører
En av terroristene kastet en håndgranat som traff platehylla og rullet inn mot veggen der den eksploderte. Så fyrte begge to løs mot gjestene med automatvåpnene.

- Åtte personer ble drept her, tre utlendinger og fem indere. To av dem var mine servitører, sier Jehani til Dagbladet.no.

Han har ikke oversikt over hvor mange som ble skadet angrepet. Men blant dem var en 54 år gammel mann fra Molde. Han ligger til observasjon på Bombay Hospital med skader i ansiktet og høyre hånd.

En 24 år gammel kvinne fra Australia og en tysk borger ble også skadet.

Ladet våpnene på nytt
- Jeg hørte de skjøt minst 30 skudd. Så ladet de om og begynte igjen. Jeg tror det varte fire-fem minutter. De gikk aldri inn og da de var ferdige, rundet de hjørnet, og skjøt mot folk i bakgata og sprang ned mot Taj Mahal, der de sluttet seg til de andre terroristene, forteller Jehani.

Kafé-eieren tror angriperne hadde en bestemt plan, var grundige, men skulle videre til Taj Mahal innen viss tid.

- Da jeg kom ned i første etasjen var det bare et kaos av blod, veltede bord og skadde folk. Vi ventet ikke på ambulanser, men fikk så mange som mulig inn i taxier og biler som kjørte til sykehuset, sier Jehani.

RØMTE FRA BAGASJEN: Desperate kafégjester slapp alt de hadde og løp ut bakdøra av kafeen da terroranslaget var et faktum.  Foto: Hans Arne Vedlog
RØMTE FRA BAGASJEN: Desperate kafégjester slapp alt de hadde og løp ut bakdøra av kafeen da terroranslaget var et faktum. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Gjenglemte eiendeler
I går morges vasket han bort blodet, ryddet og stablet bordene langs veggen.

Sko, sandaler, handleposer og håndvesker ligger igjen. Noen av dem merket med navnene på noen av dem som spiste og drakk her onsdag kveld.

- Jeg håper vi klarer å gi eiendelene tilbake til dem som måtte flykte ut bakdøra eller til pårørende av ofrene, sier Jehani, som er i full sving med å kontakte konsulater rundt i byen for å høre om noen savner noe fra kafeen hans.

Gjenåpnes i dag
Stedet familien hans har drevet i 70 år åpnet første gang i 1871. Aldri har den opprinnelige iranske familien opplevd angrep på den tradisjonsrike restauranten. Nå er det kulehull og granatmerker i veggene.

- Jeg har aldri tenkt på dette som et terrormål. Hva skal jeg gjøre? Jeg kan ikke forby folk å gå på gata utenfor, sier han.

I dag håper han å gjenåpne kafeen for publikum.

- Nå må vi bare gå videre. I morgen serverer vi her igjen, sier Jehani.

ANGREPET: Leopold Café ble utsatt for terrorangrepet i Mumbai.  Foto: Hans Arne Vedlog
ANGREPET: Leopold Café ble utsatt for terrorangrepet i Mumbai. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer