Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farida (13) manglet slør og ble skutt

ALGER (Dagbladet): Farida (13) ligger urørlig i senga på sykehuset i Alger. Bare øynene beveger seg og viser bunnløs redsel. Hun vet ikke at hun er skutt i ryggmargen og risikerer å bli lam for livet - fordi hun ikke hadde det muslimske hidjab-sløret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farida var på skoleferie hos en tante i Birkhacem-forstaden like ved hovedstaden Alger. Etter at fasten var over søndag kveld, ble hun og tanten stoppet av en gruppe menn. Tanten hadde hidjab-slør.

- Da spurte de meg: Hvorfor har ikke du slør?

Ennå et håp

Farida forteller sin redselshistorie med nesten uhørlig stemme. Hun er så tørst.

- Kan jeg få vann, trygler hun og får litt gjennom slange av slørkledde sykepleiere.
Hun forteller at hun forklarte mennene at også hun vanligvis gikk tildekket av slør.

- Ikke nå, sa mennene og skjøt henne i ryggen.

Farida besvimte. Hun så ikke at tanten ble skutt i ansiktet, men overlevde. Men tanten har ikke orket eller maktet å fortelle Faridas foreldre at datteren er blitt skutt. De vet ikke at Farida ligger på sykehus og lider i ensomhet.
Farida er fra Bouira-landsbyen 120 kilometer fra Alger. Hun ligger for det meste i en døs og vet ikke annet enn at hun besvimte fra alt.

- Vi har et svakt håp om at hun skal gjenvinne følelsen i beina, sier legene, men tror ikke så mye på det miraklet.

Faridas blikk er uutholdelig. Hun er offer for den verste fanatismen og ligger nå i en stor seng på et ukjent sykehus i Alger uten å ha noen av sine nærmeste rundt seg.

Lakenene er dyvåte av svette. Hun har høy feber.

- Jeg er så redd, sier hun. Hun verken vil eller kan huske mer.
Kvinnen i senga flere etasjer over husker mye mer. Hun vil være anonym. Hun ble skutt i brystet av terrorister for 22 dager siden i landsbyen Larbaa.

- Det var midnatt. Jeg hørte skrik og forsøkte å flykte, men falt. En av terroristene sparket meg og skjøt. Han tok meg i håret og dro meg flere meter bortover. Jeg spilte død.

Denne kvinnen overlevde ved et mirakel. Svigerinnen hennes og en familie på 17 fikk strupen skåret over. Terroristene kom tilbake en gang til samme uka. I alt døde 36. At det ikke ble flere ofre skyldtes at hæren for en gangs skyld dukket opp og fikk stanset massakren.

Mareritt

- Jeg får ikke sove, sier kvinnen, som har stadige mareritt. Hun må opereres på ny på grunn av skuddsåret og sårene etter flere kulesplinter.

- Så du terroristene?

- Ja, men de hadde hetter foran ansiktet. De hadde kniver og sabler. De virket fanatiske, sier kvinnen.

Familien hennes venter på gangen. Mannen forteller om sine vanskeligheter med parets 12 barn. Kvinnen viser gjerne fram skuddsårene på brystet. Hele sykesalen følger med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!