FIKK FØRST OPPHOLD: Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli
FIKK FØRST OPPHOLD: Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli Vis mer

Farida (9) får komme tilbake til Norge

Den niårige jenta hyler av glede i Afghanistan. UNE tapte i tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Støttegruppa på Dokka trodde knapt hva de fikk høre i dag: Farida og foreldrene har fått medhold på alle punktene under rettssaken i Oslo tingrett.

- Vi har fått epost med vedtak fra advokaten i dag. Her står det at Farida og familien får komme tilbake til Norge, sier Brit Karin Rotmo, tydelig rørt, til Dagbladet på telefon.

Gledens dag Liv Marie Simensveen i støttegruppa har pratet med Farida og foreldrene i dag.

 Dette er helt fantastisk. Vi har pratet med familien. De er kjempe-, kjempe-, kjempeglade. Jeg hørte Farida i bakgrunnen. Hun bare jublet. Det var så deilig å høre hennes glade hyl. Farida sa: «Vi elsker dere», mens moren og faren takket oss for hjelpen. Men det er de som har gjort, og som fortsatt må gjøre, jobben. dette er en gledens dag, og vi skal kose oss, sier Simensveen.

Tapt på alle punkt Ifølge sakspapirene, har UNE gjort flere saksbehandlingsfeil og gjort feil bruk av utlendingsloven. Retten viser også til det er velbegrunnet frykt for alvorlig krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter ved derved å synliggjøre familienes tapte ære. Staten må betale alle saksomkostningene.

- Nå har vi vunnet i retten, og venter bare på om UNE skal anke. Vi håper jo at de ikke gjør det, og at prosessen videre skal må gå så raskt som mulig. Farida sitter i et rom og har det vanskelig. Vi tror skaden blir mindre for hver eneste dag hun slipper å være i Afghanistan. Retten har gitt oss medhold på alle punkt. Nå må staten rydde opp og få familien hjem, sier Liv Marie Simensveen og de andre i støttegruppa, nærmest i munnen på hverandre.

LANG KAMP:  Her er støttegruppa på Dokka, som har kjempet i lang tid for å få tilbake jenta som lokalsamfunnet er så glad i. Nå er de glade: Farida får komme hjem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANG KAMP: Her er støttegruppa på Dokka, som har kjempet i lang tid for å få tilbake jenta som lokalsamfunnet er så glad i. Nå er de glade: Farida får komme hjem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

De har samlet seg for å feire. Samtidig vil de ha hjem Farida og familien så fort som overhode mulig. Hver dag i frykt er en belastning.

- Det er en familie som har vært i Kabul siden februar, og Farida fyller 10 år i desember. Hva skjer nå? Må de bruke enda fire uker på å få Farida ut. Hun må komme så fort som mulig. Nå må UNE og staten bøte på det som har skjedd, sier støttegruppa.

Lykke i Dokka De prater videre:

- Det var to separate saker, og familien har fått medhold på alt. Det vil si at både Farida, moren og faren får komme tilbake til Norge. Det er  helt fantastisk. Dette har vi jobbet med så lenge, og nå har vi lykkes. Det er så deilig, sier Brit Karin Rotmo.

Advokaten har ringt familien for å fortelle den gledelige avgjørelsen i Oslo tingrett.

Farida-saken

• Noorya og faren til Farida forelsker seg i Afghanistan. Noorya er lovet bort til en eldre mann, så paret flykter til Iran for å være sammen.
• I 2005 blir Farida født utenfor ekteskap i Iran, og bor i landet illegalt. Etter noen år flykter småbarnsfamilien.
• Foreldrene mister hverandre på veien, og Farida og mora ankommer Norge i 2011. De får innvilget opphold.
• Faren til Farida finner etter hvert familien, ved hjelp av internettsøk. Året etter kommer han til Norge, for å være med kona Noorya og Farida.
• Utlendingsnemnda (UNE) tror ikke på Nooryas historie om at hun og mannen mistet hverandre på veien fra Iran til Norge. UNE mener Noorya løy, og 16. januar i år kommer avslaget til familien på tre. Da hadde familien bodd nesten fire år i Norge.
• 14. februar i år sendes familien til Afghanistan.
• Afghanske myndigheter kritiserer utsendelsen og mener at Norge må hente familien tilbake.
• 9. november startet  Farida-saken opp i Oslo tingrett.
• 20. november kom det fram at Oslo tingrett har gitt Farida og familien medhold på alle punkter.

- Han fortalte at Farida hylte av glede i bakgrunnen, sier Rotmo.

Også i Dokka er det mye glede i dag. Merete Engen Enerstvedt er leder av Faridas aksjonsgruppe. Hun har en datter som går i klassen til Farida.

- Min datter er helt gira og står her ved meg og danser. Hun er ikke en av Faridas nærmeste venner, så derfor vet jeg at der er mange som er veldig glade her i dag, sier hun.

Ikke helt avgjort Aksjonsgruppa har jobbet med å få hjem Farida siden hun og foreldrene ble sendt ut av landet i februar i år. Det har vært en lang kamp og mange tøffe måneder.

- Vi turte nesten ikke å håpe på det: At det skulle gå så bra. Jeg har pratet med advokaten i dag, og han sa at vi hadde vunnet på alle punkter. Slik jeg forstår det, får hele familien komme tilbake igjen til Norge, forklarer Merete Engen.

HOPPER FOR HJERTET: Barna på Dokka barneskole er med i en landsomfattende konkurranse der de skal hoppe tau. Farida i Afghanistan er også med, men har ikke klart å hoppe så mye den siste uka, siden hun kaster opp og er syk. - Det gjør ikke noe. Nå må hun bare komme hjem til Dokka. Da skal vi ha fest, sier elevene samstemt. Kontaktlærer Kari Odden Haugen er med og svinger tauet. Foto: Hans Arne Vedlog
HOPPER FOR HJERTET: Barna på Dokka barneskole er med i en landsomfattende konkurranse der de skal hoppe tau. Farida i Afghanistan er også med, men har ikke klart å hoppe så mye den siste uka, siden hun kaster opp og er syk. - Det gjør ikke noe. Nå må hun bare komme hjem til Dokka. Da skal vi ha fest, sier elevene samstemt. Kontaktlærer Kari Odden Haugen er med og svinger tauet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hun forteller videre at staten nå har fire uker til å anke.

- Deretter skal UNE fatte nytt vedtak, dersom staten ikke anker. I Neda-saken har UNE klart å omgå rettsvedtak. Vi kan ikke feire om to måneder, men dette er mer enn en halv seier, og et veldig viktig steg på veien, sier Enerstvedt.

Over all forventning Her er meldingen støttegruppa har skrevet på Farida-siden på Facebook:

«Det er med glede vi kan konstatere at familien har fått fullt medhold. Dette er et resultat som er over all forventning. Gratulerer! (..) Advokaten har snakket med familien og de var veldig glad, Farida hylte av glede i bakgrunnen. Videre har han forklart de at dette ikke betyr sikkert at de får komme til Norge».

Les også: • Les Faridas hjerteskjærende brev til staten: Ta meg bort fra mørket.
Frykter at Farida kan dø.
• Farida var redd og apatisk i Afghanistan. Men så ga læreren henne lekser.
• Det er veldig farlig her. Alle går med våpen.
• Afghanistan ber Norge hente hjem Farida.

SAVNER FARIDA:  Barna i klassen til Farida er i dag overlykkelige: Endelig skal de få tilbake klassevenninna si igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAVNER FARIDA: Barna i klassen til Farida er i dag overlykkelige: Endelig skal de få tilbake klassevenninna si igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
SAVNER FARIDA: Både i klasserommet og i gangen til fjerdeklassingene på Dokka barneskole henger det brev og bilder av deres kjære venninne, Farida. Foto: Hans Arne Vedlog
SAVNER FARIDA: Både i klasserommet og i gangen til fjerdeklassingene på Dokka barneskole henger det brev og bilder av deres kjære venninne, Farida. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer