<strong>FIKK FØRST OPPHOLD:</strong> Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli
FIKK FØRST OPPHOLD: Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli Vis mer

Farida (9) var redd og apatisk i Afghanistan. Men så ga læreren henne lekser

Da lysnet jenta opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag, 14. februar, ble 9-årige Farida revet bort fra livet hun kjente, på Dokka: Skolene, vennene, og alt hun har kjent i nesten halvparten av sitt niårige liv. Sammen med foreldrene ble Farida tvangssendt til et land hun aldri sjøl har vært i: Afghanistan. Vel framme gråter hun og blir deprimert.

- Jeg pratet med Farida 25. mars. Da var hun trist og lei seg. Gråt mye, sier Kari Odden Haugen, som hadde vært kontaktlærer for niåringen det siste halve året før utsendelsen, på Dokka barneskole i Nordre Land.

Glad og lærevillig Læreren kjente ikke igjen sin tidligere elev. Før var Farida en «utrolig god jente som satte pris på å kunne lære».

- Hun var motivert og lærevillig. Samtidig merket jeg at det var noe bak det glade ansiktet. Farida var engstelig for at hun kanskje måtte dra fra Norge, sier læreren.

<strong>REDD:</strong>  De første månedene i Afghanistan lå bare Farida (9) på gulvet og var trist og redd. De ukentlige leksene gjør livet litt lettere, men Farida håper og tror at hun kan komme hjem til det hun mener er sitt hjem: Norge. Foto: Privat
REDD: De første månedene i Afghanistan lå bare Farida (9) på gulvet og var trist og redd. De ukentlige leksene gjør livet litt lettere, men Farida håper og tror at hun kan komme hjem til det hun mener er sitt hjem: Norge. Foto: Privat Vis mer

For Farida har aldri vært i Afghanistan. Foreldrene hennes flyktet til Iran fordi foreldrene deres ikke godkjente deres kjærlighet. Her blir Farida født utenfor ekteskap, og den lille familien lever noen år illegalt i Iran, før de flykter videre. Mora Noorya og Farida ankommer Norge i 2011, de får innvilget opphold, og etablerer seg på Dokka i Nordre Land. Men da faren kommer, omgjør Utlendingsnemda (UNE) vedtaket.

Lengter til Norge Nå bor den lille familien på hemmelig sted i Afghanistan. De er livredde for at familiene deres finner ut at de er der, siden Farida er født utenfor ekteskap - og foreldrene valgte å bli et par uten familienes godkjennelse. Farida er redd og lengter til Dokka. Hun synes det er farlig i Kabul.

- Hver gang jeg prater med henne lurer hun på når hun kan komme tilbake til Norge. Vi vet at hun spiser lite, og prøver å si at hun må spise for å holde seg frisk. Da svarer Farida at hun skal prøve, men at «jeg vil bare spise i Norge». Farida ber også om at jeg takker alle for hjelp. «Vi savner dere og er så glad i dere», gjentar hun, sier lærer Haugen.


Dagbladet har tidligere skrevet at afghanske myndigheter er imot at familien ble sendt tilbake til landet. Afghanske myndigheter sier de ikke kan ta ansvaret for Farida og hennes foreldre. De mener at norske myndigheter bør hente hjem Farida og hennes foreldre av menneskerettighetshensyn.

Klar med bøkene I Afghanistan har den glade Farida endret seg. Hun er redd, apatisk og deprimert: «Det er farlig her. Alle har våpen i hånda», skrev hun i et brev til rektor rundt påsketider.

<strong>JEVNLIG KONTAKT:</strong>  Kari Odden Haugen var kontaktlærer for Farida (9) før hun ble sendt ut fra Norge i februar. Nå har hun uke-undervisning med jenta, på telefon. Foto: Privat
JEVNLIG KONTAKT: Kari Odden Haugen var kontaktlærer for Farida (9) før hun ble sendt ut fra Norge i februar. Nå har hun uke-undervisning med jenta, på telefon. Foto: Privat Vis mer

- Sammen med en lærer på Læringssenteret, der mammaen gikk, har vi nå laget et undervisningsopplegg for Farida. Hun trengte en oppmuntring, og å komme seg ut av apatien, forteller kontaktlærer Haugen.

Én gang i uka ringer hun Farida. Da er hun klar, med skolebøkene ved sin side. Lærer Odden klarte å gi Farida en norskbok før politiet kom og hentet familien i februar.

- Farida leser leksene for meg, i tillegg til at hun gjør skrive- og tegneoppgaver. Vi gjør også litt matte, selv om hun ikke har noen bøker i faget. Vi har også begynt med litt engelsk. Det er tydelig at undervisningen motiverer veldig, forteller læreren.

Må hoppe tau Niåringen får også gymlekse. I månedene etter at hun kom til Afghanistan, har jenta helst ligget stille på gulvet. Hun måtte til lege fordi hun var sliten og veldig slapp, ifølge Haugen.

<strong>JUBILEUMSFORESTILLING:</strong> Farida (her 8 år) karakteriseres som en aktiv og integrert jente av venner på Dokka. Her danser til High School-musikalen på Norde Land kulturskole sin jubileumsforestilling «Jubbis» i 2013. Med på bilde er Mina Jørgensen (t.v) og Leah Emilie Furre Vågå. Foto: Stine Jøranli
JUBILEUMSFORESTILLING: Farida (her 8 år) karakteriseres som en aktiv og integrert jente av venner på Dokka. Her danser til High School-musikalen på Norde Land kulturskole sin jubileumsforestilling «Jubbis» i 2013. Med på bilde er Mina Jørgensen (t.v) og Leah Emilie Furre Vågå. Foto: Stine Jøranli Vis mer

- Nå har lærerne bedt Farida om å gå ut i bakgården. Her hinker hun og hopper tau. Gymlekser hjelper forhåpentlig både fysisk og psykisk, sier Haugen.

Men Farida vil hjem til Norge. Selv om leksene lyser opp i hverdagen, er hun redd. Folk har våpen og familien hører tidvis lyden av bomber.

Lokalsamfunnet på Norde Land jobber nå for å få Farida og familien tilbake til lokalsamfunnet. Saken skal opp i tingretten i løpet av sommeren eller høsten.

Fakta om Farida-saken:

• Mora til Farida og faren forelsker seg i Afghanistan, men Noorya er lovet bort til en eldre mann. Paret flykter til Iran.
• Farida blir født utenfor ekteskap i Iran, og bor i landet illegalt. Etter noen år flykter paret.
• Foreldrene kommer fra hverandre på veien, og Farida og mora ankommer Norge i 2011. De får innvilget opphold.
• Året etter dukker Faridas far plutselig opp, og kommer til Norge.
• Utlendingsnemda (UNE) tror ikke på Nooryas historie om at hun og mannen mistet hverandre på veien fra Iran til Norge. UNE mener Noorya løy, og den 16. januar i år kommer avslaget til familien på tre. Da hadde familien bodd nesten fire år i Norge.
• 14. februar sendes familien til Afghanistan.
• Afghanske myndigheter kritiserer utsendelsen og mener at Norge må hente familien tilbake.
• Støttegruppa til Farida har samlet inn nok penger til at saken skal tas opp igjen i Tingretten.
• Farida og familien bor på hemmelig sted i Afghanistan. De er redde for at familiene deres skal finne dem, og straffe dem for at de flyktet, og fordi de nå bor sammen uten å være gift.

- Farida mister jo mye av skoleåret, men vi forsøker å holde oppe de elementære kunnskapene. Vi håper og tror jo at Farida er tilbake til høsten. Da vil hun klare å ta igjen det hun har mistet. Hun er jo så motivert, sier Haugen.

<strong>JULEAVSLUTNING:</strong> Farida deltar på avslutning for kulturskolens danseelever i jula 2014. På bildet danser også Silja Jøranli (t.h). Foto: Stine Jøranli
JULEAVSLUTNING: Farida deltar på avslutning for kulturskolens danseelever i jula 2014. På bildet danser også Silja Jøranli (t.h). Foto: Stine Jøranli Vis mer
<strong>GLAD I Å LÆRE:</strong>  Her er Farida (9) avbildet på klassebildet i 4. klasse på Dokka barneskole.
GLAD I Å LÆRE: Her er Farida (9) avbildet på klassebildet i 4. klasse på Dokka barneskole. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer