Farida-saken

- Farida får ikke komme hjem til Norge

Trygghetssituasjonen i Afghanistan er vesentlig forbedret, mener UNE, som er stikk i strid med rettskraftige avgjørelser i tre rettsinstanser, ifølge advokat Arild Humlen.

BLIR IKKE HØRT: Farida og familien føler seg norske, og hadde håpet å komme hjem til Norge og Dokka igjen, etter at Høyesteretts avgjørelse i slutten av mars. Men UNE er av annen mening, og mener familien kan bli i Afghanistan. Foto: Privat
BLIR IKKE HØRT: Farida og familien føler seg norske, og hadde håpet å komme hjem til Norge og Dokka igjen, etter at Høyesteretts avgjørelse i slutten av mars. Men UNE er av annen mening, og mener familien kan bli i Afghanistan. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNE kom i dag med sin avgjørelse i Farida-saken. Her kommer det fram at Farida og familien ikke får komme tilbake til Norge.

- De sier at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har blitt vesentlig forbedret de siste årene. Hvis de ikke vil flytte hjem, så kan de være i Kabul. Dette er helt klart tvers av rettskraftige avgjørelser, sier advokat Arild Humlen.

Nemndleder i Utlendingsnemnda (UNE) svarer:

- Sikkerhetssituasjonen på hjemstedet deres er stabil og har vært det i mange år. Det som skiller saken fra tidligere, er at det nå er flere og tryggere reiseveier mellom Kabul og hjemstedet. Vi skriver ikke i vedtaket at sikkerhetssituasjonen i hele landet har blitt forbedret.

- Skandale

På Dokka sitter støttegruppa til Farida og familien i krisemøte. De er skuffet og lei seg, og kaller UNEs avgjørelse for «en skandale».

«Da har UNE kommet med et 40 sider langt avslag hvor de begrunner avslaget med at de ikke synes situasjonen i Afghanistan er blitt verre. Dette er en skandale, UNE nekter å rette seg etter de juridiske føringene som er lagt og hever seg seg over samtlige norske rettsinstanser», skriver Britt Karin Rotmo, medlem i støttegruppa for Farida på Dokka på Facebook.

Farida (9) ble utvist fra Norge. Skolekameratene på Dokka savner henne, og jobber med å få utvisningsvedtaket omgjort. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Utlendingsnemnda (UNE) begrunner avgjørelsen som følger:

- Det sto ingenting i dommen fra Høyesterett om at familien nå skulle få komme til Norge. Høyesterett kom til at UNE-vedtaket hadde noen mangler, men det gikk på metoden, ikke på resultatet. Nå har vi behandlet saken på nytt og rettet opp disse manglene, sier nemndleder Johan Berg i UNE.

- Oppsiktsvekkende

UNE har akkurat sendt advokaten et vedtak på flere titalls sider, og konklusjonen er krystallklar: De opprettholder tilbakekallelsen av familien.

- Dette er ikke i samsvar med hva Lagmannsretten og Høyesterett har konkludert med, og er overraskende og oppsiktsvekkende. Du kommer ikke nærmere et forvaltningsmessig mytteri. Det er åpenbart at de ikke lar seg styre av domstolene, sier advokat Arild Humlen.

Vurderer nytt søksmål

Humlen, som er erfaren innenfor asylrett, mener at «UNE bryter med konstitusjonell sedvanerett når de ikke innretter seg etter rettskraftige dommer og de begrunnelsene avgjørelsene hviler på».

- Det er nærliggende å vurdere nytt søksmål, men den avgjørelsen må tas i samråd med familien, sier Humlen.

Karin Andersen (SV) leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, og kaller UNEs svar for «uakseptabelt».

- Tre rettsinstanser sier at vedtaket om å kaste Farida ut av landet var feil. Staten hadde gjort en stor urett mot et barn. Så finner den rike, sterke staten på nye begrunnelser for å hindre at barnet får den retten hun ble gitt i rettsbehandlingen, sier Andersen.

- Umenneskelig

Hun peker videre på at det nå kun er norske myndigheter som «påstår at Afghanistan er blitt tryggere».

- Alle rapporter viser at landet blir farligere og farligere. Beslutningen er umenneskelig. Staten skal rette seg etter rettskraftige dommer. Derfor vil vi ta saken opp med regjeringen så fort som mulig. Farida er en norsk jente som har blitt behandlet på verst tenkelige vis av den norske staten, sier Andersen, og avslutter:

- SV vil forfølge denne saken og det må hele stortinget gjøre. Staten skal ikke overkjøre rettsvesenet, og hensynet til barn skal stå over innvandringsregulerende hensyn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer