Farida-saken i retten for fjerde gang:

Farida og familien tapte i retten

Staten er frifunnet og utvisningsvedtaket for Farida og familien er gyldig.

BURSDAG: I forrige uke fylte Farida 13 år. Nok en gang ble dagen feiret i Kabul, men nå håper jenta og familien at de snart får komme til det de ser på sitt hjem: På Dokka i Nordre Land. Men i Oslo tingrett tapte familien mot staten. Foto: Privat
BURSDAG: I forrige uke fylte Farida 13 år. Nok en gang ble dagen feiret i Kabul, men nå håper jenta og familien at de snart får komme til det de ser på sitt hjem: På Dokka i Nordre Land. Men i Oslo tingrett tapte familien mot staten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
FLITTIG ELEV: Leksene fra lærer Kari Odden Haugen er det som holder Farida oppe. Om livet i Kabul sier hun følgende: - Et helvete. Foto: Privat
FLITTIG ELEV: Leksene fra lærer Kari Odden Haugen er det som holder Farida oppe. Om livet i Kabul sier hun følgende: - Et helvete. Foto: Privat Vis mer

For snart to uker siden gikk Farida-saken i Oslo tingrett. Farida og familien hadde vunnet over staten i tre rettsinstanser, men saksøkte Staten etter at de fikk et nytt avslag fra Utlendingsnemnda (UNE) i mai i år.

I dag falt dommen:

Staten er frifunnet, som betyr at vedtaket til Utlendingsnemnda er gyldig.

«I korte trekk er retten enig med staten i at da far kom til Norge, kunne mor og Farida trygt henvises til internflukt i Kabul, slik du skrev i en av sakene dine. Sikkerhetssituasjonen i Jaghuri blir da ikke avgjørende», skriver Regjeringens advokat, Jenny Sandvig, i en mail til Dagbladet.

Likebehandling

- UNE konstaterer at retten konkluderer med at UNEs vedtak er gyldig. Mor og datter fikk opphold i Norge fordi de var enslige. Da faren dukket opp, kunne familien, som andre afghanske familier i samme situasjon, henvises til internflukt i Kabul. Det er retten enig i, sier Ingunn-Sofie Aursnes, direktør for Utlendingsnemnda, til Dagbladet.

Sikkerhetssituasjonen har vært omdiskutert i saken. UNE mener at situasjonen i Jaghuri er ikke avgjørende, fordi familien er henvist til internflukt i Kabul.

- Her er det ulike meninger om sikkerhetssituasjonen, og det er tilfeller hvor vi finner at det ikke er trygt for spesielle personer å vende tilbake. Men i denne saken mener vi det er trygt for denne lille familien å bo i Kabul, sier hun.

Det var Støttegruppa for Farida som stevnet Utlendingsnemnda (UNE) i juni etter vedtaket om at Farida og familien ikke får komme tilbake til Norge.

- Denne saken har fått veldig mye støtte, mens andre, like saker ikke får noe støtte. Dette med likebehandling kommer inn her, sier Aursnes.

UNE har hatt flere enkelttilfeller av afghanske mødre som kommer med barn og får opphold fordi de ikke har en mannlig person i familien. Så kommer far, ektefelle eller partner, og da bortfaller tillatelsen fordi grunnlaget ikke lenger foreligger.

- Vi har hatt flere saker hvor far eller partner dukker opp og familiene reiser tilbake. Da må de fra et likebehandlingshensyn, med mindre det er helt særlige forhold i familien som virker inn, behandles på samme måte.

Skuffet over dom

Familiens advokat, Arild Humlen, mener dommen er i strid med FN-organet UNHCR når det gjelder opphør av flyktningstatus.

- UNCHR er av den oppfatning at dersom det skal være aktuelt å vurdere internflukt ved opphør, må det være forhøyede terskler som ellers gjelder for opphør av flyktningstatus. Her er dommen i strid med UNHCR og etter min mening feil, ifølge Humlen.

Han mener videre at retten har benyttet seg av for streng bevisterskel.

- I dommen på side 16, siste avsnitt, framkommer det at retten ikke kan konkludere med at det er tilstrekkelig stabilt og trygt i Kabul på vedtakstidspunktet. Da skulle dommen fastslå at vedtaket er ugyldig, mener Humlen.

Humlen viser også til neste side i vedtaket, der han mener retten konkluderer med at det er tvil om sikkerhetssituasjonen i Kabul er innenfor rammene for internflukt.

- Tvilen skal i slike tilfelle gå ut over staten og ikke flyktningen. Da skulle vedtaket her vært kjent ugyldig, sier Humlen.

Han mener videre at barnets beste-vurdering ikke er vurdert nok.

- Hold ut, Farida

Støttegruppa til Farida fra Dokka satt på første rad i Oslo tingrett, og sa de er «ved godt mot».

- Uka har gått bra. UNE mangler tydelig argument fordi de gjentar seg til det kjedsommelige hele uka, sier Britt Karin Rotmo, nestleder i støttegruppa.

Familien har hele tida kontakt med Farida og foreldrene i Kabul og har bedt dem om «å holde ut og at de alle har gjort sitt beste og at de har troa på at alt kommer til å gå bra».

- Vi har stor tillit til at dommeren, og vil være overrasket om ikke dommen går i familiens favør, sier Merethe Engen Enerstvedt i støttegruppa.

Slik gikk det ikke.

Fakta Farida-saken

  • Noorya Muhsini sier hun var lovet bort til en eldre mann, men at hun valgte partner selv. Paret sier de flykter til Iran for å være sammen i 2004, der far Hafiz Khorrami har bodd tidligere.
  • I 2005 fødes Farida i Iran, der far var registrert i det såkalte amyesh-registeret, som er afghanere registrert i Iran. Også Farida registreres her.
  • Etter noen år flykter familien til Europa. Foreldrene sier de mister hverandre på veien.
  • Farida og mora ankommer Norge i 2011, og får asyl fordi mor er enslig.
  • Året etter kommer far til Farida til Norge. Utlendingsdirektoratet (UDI) tror ikke de er forfulgt, og nekter far asyl. UDI tar tilbake mors tillatelse fordi hun ikke er enslig.
  • Utlendingsnemnda (UNE) avviser familiens klage, men endrer begrunnelse til at distriktet de kommer fra er trygt.
  • 14. februar 2015 blir familien uttransportert fra Norge til Afghanistan.
  • Afghanske myndigheter kritiserer utsendelsen og mente at Norge må hente familien tilbake.
  • Familien har vunnet over staten i både Oslo tingrett, lagmannsretten og Høyesterett.
  • Familien har saksøkt UDI og UNE, og saken ble behandlet i Oslo tingrett i uke 47.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer