DREPT:  Fakrhunda ble mishandlet til døde etter å ha blitt feilaktig beskyldt for å brenne en utgave av koranen. Dette bildet ble vist i begravelsen og skal være av 27-åringen. Foto: Reuters
DREPT: Fakrhunda ble mishandlet til døde etter å ha blitt feilaktig beskyldt for å brenne en utgave av koranen. Dette bildet ble vist i begravelsen og skal være av 27-åringen. Foto: ReutersVis mer

Farkhunda (27) ble steinet, overkjørt og brent

Nå står 49 personer tiltalt i forbindelse med drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Farkhunda (27) ble mishandlet til døde utenfor en moské i Kabul 19. mars i år.

Etter å ha blitt banket opp, steinet og deretter overkjørt av en bil, ble liket brent og levningene kasta i ei elv.

En rekke politimenn skal ha vært vitne til drapet uten å gripe inn.

I går startet rettssaken der 49 personer, inkludert 19 politifolk, står tiltalt i forbindelse med drapet på Farkhunda. Rettssaken blir direkteoverført på afghansk tv, melder nyhetsbyrået AP.

Beskyldt for koranbrenning Videoer av drapet har sirkulert i sosiale medier, og viser den grufulle mishandlingen Farkhunda ble utsatt for før hun døde. Disse videoene blir også vist i retten som bevis.

Motivet for drapet var at Farkhunda feilaktig ble beskyldt for å ha brent en utgave av koranen.

Det brutale drapet sjokkerer mange afghanere, og flere har tatt til gatene for å kreve rettferdighet og reform i Afghanistan. Men enkelte religiøse talspersoner har sagt at drapet ville ha vært rettferdig om hun faktisk hadde brent en utgave av muslimenes hellige bok, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kastet stein i hodet Påtalemyndigheten leste i går opp tiltalepunktene for ti av de tiltalte. Noen har erkjent straffskyld, mens andre nekter å ha hatt noen som helst befatning med drapet, skriver den afghanske avisa Khama Press.

En av de tiltalte har erkjent at han kastet en stor stein i hodet på Farkhunda mens hun lå på bakken.

En annen har erkjent å ha dratt Farkhunda etter håret, etter å ha blitt identifisert i en video som ble vist i retten i dag, skriver Al Jazeeras korrespondent Jennifer Glasse, som følger rettssaken, på Twitter.

En tiltalt hevder at han ikke var innenfor ti meters rekkevidde av Farkhunda, men påtalemyndigheten sier det fins videobilder av ham hvor han sparker henne, skriver Glasse.

Rettens administrator ba i går ledende tjenestemenn, inkludert Kabuls politisjef og innenriksministeriets etterforskningsleder om å møte i retten i dag. Han beordra også fengsling av en ytterligere politimann som skal ha løslatt en mistenkt person, melder nyhetsbyrået AP.

Brøt afghansk tradisjon Flere hundre deltok i begravelsen av Farkhunda søndag 22. mars. Det var bare kvinner som bar båra, noe som skal være et klart brudd med afghansk tradisjon.

DEMONSTRASJONER:  En rekke demonstranter tok til gatene i Kabul 27. april i år for å kreve rettferdighet for Farkhunda. Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID
DEMONSTRASJONER: En rekke demonstranter tok til gatene i Kabul 27. april i år for å kreve rettferdighet for Farkhunda. Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID Vis mer

- I hvilken religion eller tro er det akseptabelt å drepe og brenne andre? Dette er en nasjonal sørgedag, og vi vil ikke være stille, sa en aktivist som ble identifisert som dr. Alima, til nyhetsbyrået AP.

- Vi vil ha rettferdighet for Farkhunda, vi vil ha rettferdighet for afghanske kvinner. All urettferdigheten som begås mot afghanske kvinner er ikke akseptabelt, sier hun.

Barneekteskap og voldtekt Afghanistan regnes som et av de verste landene for kvinner å bo i. Det ble i 2009 innført en kvinnefiendelig lov som aksepterer barneekteskap og legaliserer voldtekt ved at den gjorde det ulovlig for kvinner å nekte ektemannen sex.

En fersk rapport fa Flyktninghjelpen viser at kvinner som søker trygghet og bedre levekår i byen får det langt verre. Sju av ti sier de aldri har gått på skole.

De har også høyere risiko for tidlig tvangsekteskap, sammenliknet med den generelle utviklingen i Afghanistan. For fattige fordrevne familier representerer kvinner og jenter en inntektskilde, og giftes i økende grad bort til eldre menn som kan betale brudeprisen, ifølge Flyktninghjelpen.

- Vi blir solgt i bytte for penger som dyr. Rettighetene våre ignoreres. Vi blir ofte solgt til enkemenn og gamle menn. Vi kan ikke velge å avslå å gifte oss med dem, sier en 23 år gammel kvinner fra Logar-provinsen i rapporten.