Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig å ta seg strålende ut

Radioaktive smykkesteiner har funnet veien til gullsmedbutikker i Bangkok. Enkelte steiner inneholder 50 ganger mer radioaktivitet enn det som er tillatt, og kan forårsake kreft og andre helseskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse julebordstider kan det vært lurt å ta en ekstra titt på det vakre smykket tante kjøpte til deg i Bangkok før du tar det på. Hvis du tar deg strålende ut, kan det være et faresignal.

Sjokoladefarge

Det er såkalte kattøye-smykker ekspertene advarer mot. I naturlig tilstand er steinen gul som navnet tilsier, ufarlig, og verd noen hundre dollar. Men ifølge ekspertene blir lavkvalitet-steiner fra Orissa i India sendt til Indonesia for å få en ettertraktet sjokoladefarge.

Når steinen har skiftet farge, stiger prisen til flere tusen dollar pr. karat. Men da er den også blitt radioaktiv, og kan gi smykkebæreren kreft.

I reaktor

- Det er sannsynlig at steinene blir bombardert med nøytroner i atomreaktorer, sier en juveler i Bangkok, som advarer mot de populære, masseproduserte smykkene.

Nylig oppdaget eksperter en ring med 30 karats kattøye-steiner på markedet i Hongkong.

- Da ringen ble plassert foran en geigerteller, hoppet vi bokstavelig talt bakover. Apparatet freste hver gang det kom nær ringen, forteller Jon Mcdonald, en juveler som så på at ringen ble testet.

Står i kø

Bekymrede gullsmeder i Thailand står nå i kø for å skaffe seg geigertellere, mens myndighetene advarer mot kattøye-steiner med uvanlig farge. Kassevis med mistenkelige steiner sendes inn til undersøkelse både i Thailand, Indonesia, Hongkong og Japan.

Norge advart

- Vi fikk en telefaks i sommer fra bransjeorganisasjonen i Thailand, som advarte mot radioaktive kattøye-steiner. Den antydet funn av stein med opp mot 100 ganger så høy radioaktivitet som tillatt i USA, sier geolog og gullsmed Jan Ivar Tomren hos David-Andersen i Oslo til NTB.

Han sier at kattøye er en stein for spesielt interesserte. David-Andersen har ikke kattøyestein.

Hele Norges coronakart