Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig å være journalist i Kairo

Flere journalister er det siste døgnet blitt truet, angrepet, banket opp og pågrepet i Kairo. NRKs Sidsel Wold er blant dem som opplevde å bli truet.

Flere angrepet: Den egyptiske fotografen Mohamed Omar fra pressebyrået EPA er tydelig skadet blir dratt opp på et pansret kjøretøy. også CNN-reporter Anderson Cooper og hans team ble angrepet av demonstranter i dag. 2011. EPA/ SCANPIX
Flere angrepet: Den egyptiske fotografen Mohamed Omar fra pressebyrået EPA er tydelig skadet blir dratt opp på et pansret kjøretøy. også CNN-reporter Anderson Cooper og hans team ble angrepet av demonstranter i dag. 2011. EPA/ SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA er bekymret over utviklingen, og Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) protesterer.

CNN-reporter Anderson Cooper forteller hvordan han og hans team ble angrepet av president Hosni Mubaraks tilhengere da de forsøkte å ta seg gjennom sentrum av byen onsdag.

- De slo løs på oss og nektet oss å filme, forteller han på CNNs hjemmeside.

Han og teamet forsøkte å ta seg fram mellom gruppene av demonstranter mot og for Mubarak.

- Voldelig Cooper forteller at mobben forsøkte å ta kameraet, og at de gikk løs på teamet.

- Vi snudde og klarte å komme oss i sikkerhet fordi vi skjønte at det kunne bli skikkelig stygt, forteller Cooper.

Den belgiske journalisten Serge Dumont, som egentlig heter Maurice Sarfatti, ble også banket opp av ikke identifiserbare egyptere som beskyldte ham for å støtte den egyptiske opposisjonspolitikeren Mohamed ElBaradei.

- Det var svært aggressivt og voldelig. Jeg fikk flere slag i ansiktet. De påsto at jeg støttet ElBaradei. De tok meg med til militærstyrker utenfor byen. Der ga de meg et glass vann fra Nilen, slik at jeg skulle få diaré, sa han.

- Truet med å drepe Belgieren ble holdt tilbake av to soldater med geværer.

- De sa at de skulle ta meg til sikkerhetstjenesten fordi de hevdet jeg var en spion, forteller Dumont, som rapporterer til dagsavisen Le Soir fra Egypt.

Også Aftonbladets utsendte reportere, Karin Östman og Krister Hansson, opplevde å bli anholdt av soldater.

- Soldaten sa han skulle drepe oss nå, slik at ingen ville kunne finne oss, forteller Östman.

NRKs journalist i Kairo, Sidsel Wold, ble tidligere onsdag omringet flere ganger. Hun forteller at demonstrantene kastet gjenstander på henne og fotografen.

- Folk var veldig aggressive. Vi ble til slutt reddet av den egyptiske hæren, sier Sidsel Wold ifølge NRK.

En svensk journalist fra nyhetsbyrået TT ble også mot sin vilje ført bort av soldater.

- De sa det var for min egen sikkerhets skyld, sier Tomas Bengtsson.

Protesterer IFJ protesterer mot politiets og sikkerhetsstyrkenes bruk av vold mot journalister. I forrige uke ble også journalister fra Al Jazeera og France 2 banket opp. IFJ krever også at Dumont løslates umiddelbart og karakteriserer spionanklagene som absurde.

USA uttrykker uro over utviklingen.

- Vi er bekymret over pågripelsene og angrepene mot mediene. Egypt ønsker nå å bygge opp et sivilt samfunn, det inkluderer en fri presse, uttalte talsmann for utenriksdepartementet, P.J. Crowley på Twitter. (©NTB)

Skadet fotograf: Den skadde egyptiske fotografen Mohamed Omar fra fotobyrået EPA blir her tatt opp på en pansret bil av egyptiske soldater under sammenstøtene på Tahrir Square i Kairo. Foto: EPA/STRINGER/SCANPIX
Skadet fotograf: Den skadde egyptiske fotografen Mohamed Omar fra fotobyrået EPA blir her tatt opp på en pansret bil av egyptiske soldater under sammenstøtene på Tahrir Square i Kairo. Foto: EPA/STRINGER/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling