-  Farlig allianse

Ett Bandidos-medlem, en nynazist og ett medlem av den beryktede Tveita-gjengen: Voldsmenn fra de farligste kriminelle miljøene i Norge var sammen om ransforsøket på Aker Brygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Med våpentyveriet på Jørstadmoen har miljøene nå nok våpen til å utruste en liten hær, sier redaktør Tor Bach i bladet Monitor til Dagbladet.

Bach har inngående kjennskap til det nynazistiske miljøet i Norge og er skremt over at verstingene i de tunge forbrytermiljøene nå samarbeider. Alle tre er domfelt flere ganger, for alt fra væpnet ran via grov vold til våpenlovbrudd og narkotikaforbrytelser. De Linde er dessuten tiltalt for ran mot en Nordea-filial på Grünerløkka i Oslo i april i fjor.

MC-tilknytning

Lars Harnes soner seks års fengsel for kidnapping, tortur og drapstrusler mot et tidligere Bandidos-medlem. Den siste dommen mot Harnes - hans tiende - er grotesk lesning. Harnes og hans medhjelpere kidnappet et tidligere Bandidos-medlem, teipet ham fast til en stol og torturerte ham i ganske nøyaktig ett døgn:

«Retten finner bevist utover enhver rimelig tvil at Harnes tvang opp øynene til XX, og «pisket» øyeeplet med plastikkstrips. Han slo slag på slag mot XX's kropp og hode. [...] XX ble dusjet med varmt vann, åpne sår og kutt ble sprayet med Jif og han ble «dyttet» i magen med et balltre. Mens dette pågikk sa Harnes at «dette har jeg gledet meg til», «far din skal sitte i samme stol» og at «søsteren din skal tas».»

Tveita-gjengen

Petter Tharaldsen er kamerat med en rekke sentrale personer i det beintøffe ransmiljøet på Østlandet.

Tharaldsen skal ha blitt kjent med Daniel de Linde og Lars Harnes i fengsel.

32-åringen tilhører et miljø som har utgreiinger fra den tidligere Tveita-gjengen i Oslo.

Han har en rekke dommer. 27. mars 2001 ble han dømt til fengsel i 1 år og ni måneder for «å ha inngått forbund med noen om å begå ran» av Kreditkassens verditransport på Mortensrud i Oslo fredag 14. april 2000. I tillegg til de forhold som er knyttet til planleggingen av ranet, ble han også dømt for grovt heleri av en bil til en verdi av 1,4 millioner, heleri av en vernevest og oppbevaring av 20,7 gram hasj.

Nynazist

Daniel de Linde (25) blir beskrevet som en sentral figur i det nynazistiske miljøet i Norge, og har flere alvorlige dommer på rullebladet. Nynazisten har ifølge personer som kjenner det nynazistiske miljøet, i flere år vært en sentral skikkelse blant nynazistene.

Daniel de Linde er tidligere straffedømt sammen med den kjente eks-nynazisten Johnny Olsen.

25-åringen ble tatt etter at han skjøt inn i en folkemengde i Dronningens gate i 1998. En kvinne i mengden ble truffet. Retten mener de Linde gjorde seg skyldig i to tilfeller av svært rå og brutal vold, og at skytingen lett kunne ha fått mer alvorlige følger.

Daniel de Linde ble dømt til fengsel i 1 år og 2 måneder. Etter han slapp ut av fengsel, tok det ikke lang tid før han igjen ble tatt av politiet.

Tirsdag 22. april 2003, cirka klokka 09.25, ranet fire maskerte og bevæpnede menn Nordeas filial i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo. Ranerne fikk med seg 3 150 000 kroner fra en verditransport. De Linde ble pågrepet, og er nå tiltalt.

Bilbombe

Daniel de Linde var også siktet for å stå bak en bilbombe på Bøler bare en måned før drapet på Benjamin Hermansen. Det var en av de tiltalte i Benjamin-saken som hevder at de Linde og en kamerat, den gang 18 år gammel, sto bak da en eldre BMW ble forsøkt sprengt i filler. Ingen kom til skade, men to personer med hettegensere ble sett løpende fra stedet.

Daniel de Linde ble ikke dømt for å ha stått bak bilbomba.

PÅGRIPELSEN: Her blir nynazisten Daniel de Linde pågrepet etter ransforsøket av pengetransporten på Aker Brygge i Oslo.