Farlig asylsøker vandrer fritt

Asylsøkeren (26) er vurdert som så farlig for de ansatte og andre beboere på Løren transittmottak at han voktes døgnet rundt. Likevel kan han bevege seg fritt i Oslos gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han oppleves som farlig av mottakets personell og andre beboere. På grunn av hans truende oppførsel har vi funnet det nødvendig å sette ham under streng bevoktning, sier fungerende informasjonssjef Are Sauren i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Mannen, som er fra Libya, holdes under konstant oppsikt natt og dag av to innleide vektere når han befinner seg på transittmottakets område.

Voldsepisoder

Siden 26-åringen kom til Norge i mars i år, har politiet måttet gripe inn ved to anledninger, etter at han utøvde vold mot personell på Løren transittmottak.

  • Første gang politiet brakte ham inn, var etter at han fløy på mottakslederen på forsommeren.
  • I sommer ble han sittende seks uker i varetekt etter at han truet vekterne som var satt til å vokte ham, med kniv.

Asylsøkeren har, i likhet med de andre beboerne, full rett til å forlate mottakets område.

- Vi har ikke hjemmel for å vokte ham utenfor mottaket. Å holde ham på mottaket har vi heller ingen myndighet til, sier Sauren.

- Har fått avslag

Ifølge regelverket skal en beboer som er borte fra mottaket i tre dager, meldes savnet. Ikke før.

Libyeren har fått avslag på sin søknad om politisk asyl. Han blir boende på Løren i påvente av ankesaken. Skulle han overvåkes utenfor mottaket, ville det være en politioppgave.

- Vi har ikke noen form for bevoktning av vedkommende i det hele tatt, sier stasjonssjef Bjørn Hansen på Stovner politistasjon.

Vedtaket om bevoktning ble tatt av UDI i samråd med mottakets ledelse. Den 26 år gamle libyeren er ingen billig mann for det offentlige.

20000 i døgnet

Prisen på vaktholdet er nær 20000 kroner i døgnet. Hittil har han kostet staten nesten én million kroner.

- Slike tiltak koster fryktelig mye. Det er problematisk for hele systemet, men noen saker har vi innimellom, sier Are Sauren.

Fungerende mottaksleder Tuva Elgaaen bekrefter at døgnkontinuerlig bevoktning av asylsøkeren er nødvendig.

- Han er vurdert som farlig for seg selv og sine omgivelser. Tiltaket har fungert bra her på mottaket, sier hun. Husreglene sier at det skal være ro mellom klokka 23 og 07.00.

- Beboerne kan komme og gå som de vil. Det betyr at den 26-årige asylsøkeren kan bli borte et par dager uten at det medfører noen problemer, sier Elgaaen.

25 nasjonaliteter

Løren transittmottak har 300 beboere fordelt på rundt 25 nasjonaliteter. De bor i flotte lokaler i Sinsenveien i Oslo og har et godt fritidstilbud som omfatter fotball- og volleyballturneringer, norskkurs og internettrom.

- Det er viktig for meg å understreke at denne saken dreier seg om én person og ikke tegner et bilde av asylsøkere generelt. Her på Løren bor det mange fantastiske mennesker, framholder mottakslederen.

DØGNVAKT: - En av våre beboere voktes 24 timer i døgnet av vektere i sivil. Om natta sitter de vakt utenfor rommet hans. Mange av de andre beboerne er nok ikke engang klar over at det er vektere her, sier fungerende mottaksleder Tuva Elgaaen på Løren Transittmottak.