Farlig begjær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Venstre har funnet seg selv og er rimelig tilfreds med sin leder. Av forståelige grunner er partiet begeistret over at det har vandret fra dødsskyggens dal og rett til kongens bord. Det er nesten slik at partiet skjelver av suksess. Problemet er at dette politiske mirakel i bare beskjeden grad har oppstått blant velgerne. Venstre sitter som Jeppe i baronens seng fordi Arbeiderpartiet og Thorbjørn Jagland bommet på strategien under siste valgkamp. Uten Jaglands mantra (36,9) haddde det aldri blitt noen sentrumsregjering.
  • Nå er virkeligheten seks stortingsrepresentanter og fire statsråder. I en slik situasjon er det naturlig at partileder Lars Sponheim avgir ed på at Venstre både skal være et idéparti og et maktparti. Men lett blir det ikke. I øyeblikket er det raushet og forsoning som er Sponheims signaler i forhold til regjeringspartnerne. En utstrakt hånd kan være god å holde i, men i lengden kan den ikke skjule de motsetningene som bygger seg opp.
  • For Venstre dreier dette seg særlig om to områder: KrFs kristne formynderpolitikk og Senterpartiets styringsiver i næringspolitikken. Dette er ikke bagateller, men problemer som går til kjernen i koalisjonspartnernes politikk. Om man skreller vekk de politiske besvergelsene, er nemlig Venstre et liberalt parti med maktbegjær. I det ligger en forpliktelse om åpenhet og menneskelig valgfrihet som står steilt mot KrFs bibelske oppdeling av menneskeheten i verdige og uverdige. I lengden kan ikke Venstre tåle Svarstad Hauglands moralpoliti.
  • Det andre konfliktområdet gjelder næringspolitikken. Om man skal tro Venstres statsråder, prioriterer de lønnsomhet og miljø foran lokalisering og arbeidsplasser. De grønne skattene er etter Venstres oppfatning noe mer enn en ny inntektskilde for staten. De skal bidra til å omforme Norge fra industri- til kunnskapssamfunn.
  • Alt dette er dristig for et parti som knapt eksisterte for to år siden. Derfor gjenstår det å se om Venstre har sine meningers mot.