Putin:

- Farlig, blodig og skittent spill

Russlands president Vladimir Putin holdt torsdag en tirade mot Vesten, som han mener mister overtaket. - Perioden med vestlig dominans er over, sier han.

TALE: Putin sier i sin tale at Vesten forsøker å kontrollere utvikling av andre folkegrupper. Foto: Sergei Karpukhim / Sputnik/ AFP / NTB
TALE: Putin sier i sin tale at Vesten forsøker å kontrollere utvikling av andre folkegrupper. Foto: Sergei Karpukhim / Sputnik/ AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin deltar torsdag på en konferanse i regi av det russiske diskusjonsforumet Valdaj.

I sin tale til forsamlingen holdt Putin en tirade mot Vesten, som han mener spiller «et farlig, blodig, og skittent spill» om Ukraina.

- De heller bensin på bålet i Ukraina, trapper opp provokasjoner rundt Taiwan og destabiliserer verdens markeder for energi og matvarer, sier han.

- Dette er en global krise som påvirker alle. Før eller seinere må Vesten begynne å snakke om vår felles framtid, sier Putin.

Han mener verden nå «står overfor det farligste tiåret siden slutten av andre verdenskrig».

- Situasjonen er anspent, med konflikter som er farlige for menneskeheten.

MISTET KONTROLL: Forsvarsanalytikeren professor Michael Clarke mener Putin har mistet kontroll i krigen. Video: Dagbladet TV / AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Global dominans

Putin mener videre at Vesten mener at Kreml har en finger med i spillet i alt som foregår i Russland.

- Vesten burde finne på noe mer interessant enn det, fortsetter han.

Den russiske presidenten mener Vesten forsøker å kontrollere utviklingen i andre folkegrupper.

- Vesten har blitt blendet av kolonialisme, påstår Putin, som videre sier at Vestens ønske er å dominere globalt, samt kontrollere globale ressurser.

- Vesten kastet alle regler til side da de sto overfor rivalisering fra Asia. De ser fortsatt andre som annenrangs borgere.

Han mener Vesten introduserer sanksjoner, samt iscenesetter «fargerevolusjoner» - som i Ukraina i 2014, mot alle som er uenige med dem.

- Ingen kan diktere våre folk til hvordan vi bør bygge vårt samfunn. Tradisjonelle verdier burde bli respektert.

- Mistet overtaket

Putin mener at Vesten nå «mister overtaket», og «raskt blir en minoritet».

- Vestlig elite har ingen rett til å tvinge andre til å følge deres vei. Vestens autoritet er avtakende, og Vesten mister andres støtte.

Den russiske presidenten sier imidlertid at Russland ikke ser seg selv som en «fiende av Vesten», og at dialog mellom Russland og Vesten blir viktig i «den nye verdensorden».

- Russland vil aldri finne seg i at Vesten forteller oss hva vi skal gjøre.

- Vestlig dominans er over

Russland har forsøkt å bygge opp et forhold til Vesten og til Nato, og «bli venner med dem», påstår presidenten.

- Men vi fikk et negativt svar fra dem, sier han.

Han mener videre at Vesten ønsker å gjøre Russland svake, og at det innføres sanksjoner mot alle som ikke ønsker å la seg dominere av dem.

- Russland prøver ikke å utfordre Vesten, men ønsker å beholde retten til å utvikles, sier han.

- Perioden med vestlig dominans er over.

Den siste utviklingen, inkludert den «militære spesialoperasjonen» i Ukraina, er en «tektonisk forskyving av verdensorden», sier Putin.

Han legger til at Russland ikke hadde noe annet valg enn å iverksette operasjonen, fordi Donbas-regionen «ikke ville ha overlevd» alene, og gjentok samtidig tidligere påstander om at det er Vesten og Nato som trigget konflikten. Blant annet sier han at Nato «for lenge siden» hadde begynt å ta ukrainsk territorium.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer