Farlig boligkonflikt i Øst-Jerusalem

JERUSALEM (NTB): I husets andreetasje, godt beskyttet av israelske soldater, viser jødiske nybyggere fram sin nye huserobring. I førsteetasjen frykter den palestinske familien for framtida; de vet at jødene ikke har fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse israelerne og palestinerne deler nå samme tak, men deres situasjonsbeskrivelse er forskjellig som natt og dag. Palestinerne har bodd her de siste 30 årene. Jødene har som mål å overta - ut fra en religiøs og historisk begrunnelse.

Meningsgapet mellom de nye naboene gir et klart bilde av den generelle konflikten mellom israelere og palestinere, og forklarer hvorfor stadig flere karakteriserer fredsprosessen som steindød.

Ren provokasjon
Grytidlig i morges tok den ekstreme jødiske organisasjonen El'ad seg inn i den palestinske landsbyen Silwan rett utenfor murene til Jerusalems Gamleby. De overtok med rettens kjennelse en leilighet og tre hus i landsbyen.

Både palestinske menneskerettsorganisasjoner og israelske venstrepolitikere kaller overtakelsen en ren provokasjon.

- Uansett om jødene skulle ha en rettskjennelse til å overta annen etasje i dette palestinske huset i denne palestinske landsbyen, er det en ren politisk handling, sier talskvinne Hagit Yaari i den israelske fredsbevegelsen Peace Now. - Disse jødene vil ikke ha fred.

Sperret av
I morges hadde soldatene sperret av området for demonstranter og presse.

Inne i den lille landsbyen - bak muren av soldater - hersker en merkelig ro. Nybyggerjødene holder godt bevoktet til inne i sin nye leiligheter. Noen av dem er selv bevæpnet med pistol.

Under skyggefulle trær sitter en gruppe palestinere. Palestinernes Jerusalem-leder Faisal Husseini, som tidligere på dagen ble lettere skadd i håndgemenget som oppsto da jødene tok over en av leilighetene, er stadig på plass.

Han mener jødene skaper en meget farlig situasjon ved å ta over hus i de palestinske landsbyene i Øst-Jerusalem.

- Palestinerne har fått nok. De vil ikke lenger høre om fredsprosessen. De ber meg isteden beskytte dem. De opplever overgrep dag etter dag. Atmosfæren er spent. Jeg frykter at det vil komme til blodsutgytelser, sier Husseini.

Dypt fortvilet
Inne i det huset som nå delvis er overtatt av jøder, sitter 21 år gamle Enam Zedan og ammer sin lille sønn.

- Hva hjelper det meg å snakke med pressen. Jeg har alt flere ganger fortalt pressen hva som ville skje. Nå har det skjedd! Jeg er redd for å gå ut. Mannen min måtte på legevakten med kutt i leppen etter turmultene. De kom som tyver, klokken to om natten, sier hun mens hun tørker bort tårer som presser seg fram.

Hun frykter at jødene har planer om å ta over førsteetasjen også.

Vil ha mer
Og nybyggerjødene kan slett ikke berolige henne.

- Ja, vi ønsker å ta over flere hus. Vi vil gjerne ta over minst 80 prosent av husene her. Vi vil styrke Israels kontroll over Øst-Jerusalem, fastslår Canaan Igul fra El'ad.

Han forteller at jødene må betale store summer for palestinske hus i Øst-Jerusalem, og at det er svært farlig for palestinerne å selge. Vi må noen ganger hjelpe dem til å flykte.

Andre nybyggere mener det er den israelske fredsorganisasjonen Peace Now som er årsaken til at det blir bråk når nye palestinske hus overtas av jøder.

- Du kommer fra Norge? Da kan jeg si deg at Peace Now er Israels svar på Quisling, sier den jødiske nybyggeren Eddie Lehavi.