- Farlig cocktail venter

- Renteøkning, gjeldsregister, økende boligtilbud og fallende befolkningsvekst er viktige ingredienser i cocktailen, sier Nejra Macic i Prognosesenteret.

OPP: Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i februar. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen
OPP: Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i februar. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FinansavisenVis mer

(Finansavisen:) Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i februar. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret. På forhånd var det derimot ventet at boligprisene skulle vise en sesongkorrigert oppgang på 0,2 prosent. I Norge er nå boligprisene 3,0 prosent høyere enn i februar for ett år siden.

- Februar-tallene føyer seg inn i en rekke med moderat prisutvikling. Boligmarkedet opprettholder en høy tilbudsside kombinert med rekordmange salg. Så markedet oppleves som velfungerende og balansert, med mange selgere og kjøpere som finner hverandre, sier adm. direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til Finansavisen.

I går la Eiendom Norge fram prisstatistikk for boligpris­utviklingen i februar.

- Inntil videre

Tallene viser at boligprisene i Oslo steg med 1,1 prosent i februar. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene opp 0,3 prosent. Oslo har den sterkeste prisveksten i februar av de største byene, målt over 12 måneder. Boligprisene i Oslo er nå 5,1 prosent høyere enn i februar i fjor.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror ifølge avisa omtrent hele prisveksten i 2019 kommer i årets første kvartal. Deretter vil det være måneder med flat eller negativ prisutvikling.

- At boligprisene følger den generelle konsumprisveksten er et tegn på et sunt og balansert marked, men jeg gjentar det jeg tidligere har sagt: inntil videre:

– Om ikke lenge vil man se at etterspørselen ikke klarer å holde tritt med tilbudsøkningen, og vi venter at prisene snart vil begynne å falle svakt, sier Macic til Finansavisen.

– Farlig cocktail venter

Ifølge Macic vil både nordmenns frykt for renteøkninger og det varslede Gjeldsregisteret, som blir operativt fra i sommer, slå ut boligprisveksten ettersom det kommer flere boliger til salgs i markedet og befolkningsveksten faller.

– En farlig cocktail venter. Renteøkning, gjeldsregister, økende boligtilbud og fallende befolkningsvekst er alle viktige ingredienser i cocktailen som snart slår inn i boligmarkedet, sier Macic.

Les også: «Drømmesituasjon» i boligmarkedet - hvor lenge varer det?

Allerede i april vil vi ifølge Macic kunne se virkningen av renteøkningen i boligprisene.

– Vi får mest sannsynlig en ny renteøkning 21. mars, som vil sende negative signaler ut i boligmarkedet fra og med april.

I Finanstilsynets siste rapport «Finansielt Utsyn», fra desember 2018, uttrykker Morten Baltzersen, direktør i Finanstilsynet, ifølge avisa at «den gode utviklingen i norsk økonomi ventes å fortsette og vil bidra til å holde etterspørselen etter boliger oppe. Samtidig kan økte renter, mange nye boliger på markedet og lavere befolkningsvekst bidra til å dempe boligprisene».

I tillegg uttrykker Finanstilsynet bekymring over at «høye eiendomspriser og høy gjeldsbelastning i husholdningene utgjør en betydelig sårbarhet i norsk økonomi». Ifølge rapporten vokser norske husholdningers gjeld fortsatt raskere enn inntektene, og utgjør nå et historisk høyt nivå på om lag 230 prosent av hus­holdningenes disponible inntekt.

Gjeldsregister-jokeren

Macic peker på at Gjeldsregisteret som kommer til sommeren, vil gi banker adgang til å hente opplysninger om kunders kredittkortgjeld og forbrukslån før de søker om boliglån. Det vil merkes på etter­spørselen i boligmarkedet at mange boligkjøpere ikke lenger vil få lån til kjøp av bolig siden de allerede har høy forbruksgjeld.

- Gjeldsregisteret kommer endelig i sommer, og at alle de tre registrene regner med å være operative fra 1. juli. Vi vet det er en del boligkjøpere som tar opp forbrukslån til egenkapital ved boligkjøp, og det er mange som får forbrukslån som aldri burde fått lån. Når disse forsvinner, vil det kunne merkes i boligmarkedet og føre til lavere etterspørselspress.

På toppen av dette peker Macic ifølge Finansavisen på at befolkningsveksten vil falle, og dermed blir det færre boligkjøpere i markedet.

- Befolkningsveksten endte med 5.000 personer færre i 2018 enn i 2017, og ferdigstillelsen av nye boliger øker.

Les også: Andreassen: Da kan det snu til krakk