-  Farlig drikkepress

Norske politikere utsettes for drikkepress. På svært mange jobbrelaterte middager serveres alkohol. Det mener stortingrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg håper ikke andre yrkesgrupper drikker like mye som politikerne, for deres skyld, sier Olav Gunnar Ballo til Dagbladet.

Forskere og kostholdseksperter har uttalt at ett glass om dagen er bra for kropp og sjel. Ballo er helt uenig, og mener det er på høy tid å bremse en tilgjengelighet som etter hans mening fører til alkoholisme.

Og Ballo begynner i egne rekker.

-  Politikere drikker mer

Alkoholkonsumet er høyere blant politikere enn blant andre yrkesgrupper, mener Ballo.

Den siste månedene har Ballo vært på 13 arrangemenenter, i forbindelse med jobb, hvor det er blitt servert alkohol.

På flere av arrangementene har de fått servert alkohol både til lunsj og middag.

-  På Stortinget kan du delta på en middag hver eneste dag, og det er helt unntaksvis at det ikke serveres alkohol. I løpet av en måned kan det foreligge opptil 20 invitasjoner, enten til stortingsmiddager eller andre jobbrelaterte middager der det drikkes. Når man eksponeres for så mye alkohol som vi gjør i forhold til andre yrker, tror jeg dette fører til at politikere drikker for mye. Stortinget er en arbeidsplass som disponerer for alkoholisme, sier Ballo.

 DÅRLIG DRIKKEKULTUR:  -  Mange politikere framstår ikke som gode rollemodeller med sitt daglige alkoholinntak, sier stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV). Nå vil han drikkekulturen i politikken til livs. Foto: Hans Arne Vedlog
DÅRLIG DRIKKEKULTUR: - Mange politikere framstår ikke som gode rollemodeller med sitt daglige alkoholinntak, sier stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV). Nå vil han drikkekulturen i politikken til livs. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I løpet av sine ni år på Stortinget har Ballo opplevd en offisiell middag uten alkohol bare èn gang. Ifølge ham krever det stor bevissthet for politikerne å holde forbruket nede.

Kjempefordel

-  Hva man gjør privat er en ting, men i arbeidsrelaterte sammenhenger - også på kveldstid - bør det være et mål at det ikke er alkohol med i bildet. Slik det fungerer nå er det en kjempefordel å ha bil, da har man en god grunn til ikke å drikke, sier Ballo.

Han understreker at han ikke ønsker å kritisere verken statsminister Jens Stoltenberg eller organisasjonene som inviterer til seminar eller årsmøter.

-  Det betenkelige er at vi som politikere lever med et slikt drikkemønster i jobbhverdagen vår, sier han.

Han tok opp dette forholdet også da han satt i sosialkomitèen under Bondevik-regjeringen. -  Det var ikke noe bedre da.

Verst for innflyttere

Ballo tror presset er verst for de stortingspolitikerne som kommer fra andre fylker, og som ikke har så stort nettverk i Oslo.

-  For meg som er gift og har en normal familietilværelse i Oslo er det lettere, men dersom man er alene og følger et daglig drikkemønster er det lett at ting sklir ut, sier Ballo, som representerer Finnmark på Stortinget.

Rollemodeller

Ballo er selv ikke avholdsmann.

-  Du frykter ikke å framstå som en skikkelig moralist nå?

-  Nei, jeg er igrunnen mer overrasket over at dette ikke har vært noe tema. Vi må alle ta et medansvar i forhold til konsekvensene av et sånt drikkemønster, sier Ballo.

Han mener politikere ikke framstår som gode rollemodeller med sitt daglig alkoholinntak.