Farlig fange

Stig Millehaugen (33) er definert som Norges farligste fange. Den drapsdømte 33-åringen saksøker nå staten, men han er for farlig for Oslo tingrett. Rettssaken må avvikles i fengslet, fordi retten er livredd for at han skal rømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stig Millehaugen er den eneste fangen i landet som soner på anstalt med særlig høy sikkerhetsrisiko. I snart åtte måneder har han sittet i isolat i Ringerike kretsfengsel. Nå vil Millehaugen ut av isolatet, og saksøker staten.

Frykter mannen

Rettssaken starter 8. juli, men Millehaugen får ikke behandlet saken sin i Oslo tinghus. Ifølge myndighetene kan han rømme. Derfor har Oslo tingrett bestemt, etter anmodning fra regjeringsadvokaten, at rettssaken skal gå innenfor fengselsmurene.

- Det som skal behandles under rettssaken, og det som retten skal ta stilling til når rettssaken er ferdig, er om Millehaugen er rømningsfarlig. Når regjeringsadvokaten bruker Millehaugens påståtte rømningsfare som et argument for at rettssaken må foregå innenfor fengselsmurene, er det klart at Millehaugen er skuffet. Vi vil uansett føre bevis for at det ikke er medisinsk forsvarlig å internere fanger over lengre tid, sier Millehaugens forsvarer, advokat Marius O. Dietrichson.

Stig Millehaugen soner for tida to dommer hvor han er dømt til fengsel i henholdsvis 6 og 17 år, blant annet for drap.

Isolert

Bakgrunnen for at Millehaugen har sittet i isolat i snart åtte måneder, er at noen forsøkte å komme seg inn i Skien fengsel søndag 14. oktober 2001 ved hjelp av en 15 tonns hjullaster. Politiet mener at Millehaugen var involvert. Inntrengingsforsøket mislyktes fordi hjullasteren ikke kom seg gjennom muren.

Regjeringsadvokaten skriver i et tilsvarsbrev til Oslo tingrett at «fengselsansatte hadde den aktuelle helga observert at Millehaugen under lufting hadde på seg en helt rød jakke og sorte skinnhansker i stedet for sin vanlige joggedrakt. Dette ble ansett som uvanlig (...) I ettertid ble dette satt i sammenheng med inntrengingsforsøket. Ved rømning med hjelp utenfra, vil det være viktig for medhjelperne raskt å se hvem man skal få ut, og klær som stikker seg ut vil da være velegnet.»

I tillegg ble det beslaglagt et brev til Millehaugen, som politiet mener knytter ham til rømningsforsøket.

- Millehaugen opplever at det er en misforståelse at han av fengselsmyndighetene settes i sammenheng med rømningsanslaget, sier advokat Marius O. Dietrichson.

Millehaugen har ikke hatt omgang med andre innsatte i Ringerike kretsfengsel siden 18. oktober 2001.

Stig Millehaugen

  • Stig Millehaugen (33) fra Oslo ble i 1993 dømt til 17 års fengsel for drap på fengselsbetjent Jon Arild Martinsen i Sarpsborg kretsfengsel og for to væpnede ran.
  • Drapet ble begått da Millehaugen satt i varetekt, siktet for det brutale postranet på Nesbru i 1992, hvor det ble skutt mot politiet.
  • Siden 1988 har Millehaugen stort sett sittet i fengsel.
  • Millehaugen har flere ganger rømt fra fengslet. Politiet mener han har begått flere forbrytelser mens han har vært på frifot.

Bak glass

- I tillegg til isolering er det vedtatt ekstraordinære soningsforhold ved at all fysisk kontakt med omverdenen, også med advokaten, skal skje gjennom en glassvegg. Hver uke flyttes han mellom forskjellige celler. Alle måltider inntar han alene på cella, sier advokat Marius Dietrichson.

Regjeringsadvokat Steffen Asmundsson fører saken for staten. Han mener at staten ikke har gjort feil med å isolere Millehaugen.

- Dette er et riktig og gyldig vedtak. Saksøkeren sitter i egen avdeling. Det følger derfor av loven at det ikke er adgang til framstilling utenfor fengslet. Derfor settes retten i fengslet, sier Asmundsson.

NORGES FARLIGSTE: Drapsdømte Stig Millehaugen (33) saksøker staten fordi han har sittet i isolat i snart åtte måneder. Han soner i egen avdeling og mener at det er feil. Rettssaken må foregå innenfor murene, fordi retten og politiet frykter for sikkerheten.