Farlig FN-forakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det begynner å bli pinlig for amerikanerne at Ariel Sharon viser så tydelig forakt for FN-resolusjoner som stiller krav til Israel. Israelske soldater trakk seg i går delvis tilbake fra beleiringen av Yassir Arafats hovedkvarter etter ti dager, noe FNs sikkerhetsråd har krevd i en resolusjon som USA avsto fra å stemme over. Kravet om at Israel trekker seg tilbake til posisjonen landet hadde for to år siden, ser det imidlertid ut til at Sharon-regjeringen gir blaffen i.
  • Det pinlige med Israels gjentatte forakt for FN-resolusjoner er at landet får det samme verstingestempelet som Irak. USA har i åras løp lagt ned veto mot 22 FN-resolusjoner som blant annet stiller krav til Israel. Verdens eneste supermakt har aldri villet stille noe ultimatum overfor Israel, som er palestinerne militært overlegne. Og Israel er faktisk det eneste landet i regionen som har atomvåpen.
  • For å samle verden til en krig mot Irak må nå president George W. Bush bruke Saddam Husseins manglende respekt for FN-resolusjoner som et av de viktigste argumentene. Det lyder hult når man vet at den samme FN-forakten ikke får noen konsekvenser for Israel. Araberverdenen, og resten av verden, har all grunn til stille spørsmål ved denne forskjellsbehandlingen. Og president Bush hjelper Saddam Hussein og Ariel Sharon til å gjøre FN irrelevant. Kanskje har Bush glemt at det var verdensorganisasjonen som opprettet den israelske staten gjennom et vedtak i 1947.
  • Så langt har både Frankrike og Russland sagt nei til å støtte et amerikansk-britisk forslag til en FN-resolusjon som gir Saddam en deadline med militære konsekvenser. Norges oppgave i Sikkerhetsrådet må være å ta selvstendig stilling til en krig mot Irak og minne USA på at verdensorganisasjonen ikke driver forskjellsbehandling.