Farlig fødsel for Meimona (14)

I fire dager lå den 14 år gamle jenta Meimona Muhar med veer. Da Meimona endelig kom på sykehus, var guttebarnet dødt. Og hun selv hadde fått store skader i underlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener av kvinner i Etiopia skades eller dør under fødsler fordi de er for unge. Og fordi det ikke er leger nok til å gjennomføre et av verdens eldste kirurgiske inngrep: keisersnitt.

- Jeg hadde ingen problemer under graviditeten, men da jeg skulle føde, kom ikke barnet ut. Jeg lå hjemme i fire dager med veer. Da jeg kom til sykehuset, var barnet dødt. Det måtte skjæres ut, forteller Meimona.

Det er nå litt over ett år siden den tragiske fødselen, som påførte Meimona store skader i underlivet. På grunn av presset, ble det hull mellom urinrøret og skjeden.

- Jeg har ikke hatt krefter til å gjøre noen ting. Det lekker og det lukter vondt. Jeg har ligget hjemme hos min mor, forteller Meimona.

Spare penger

På sykehuset i byen Hazara, som ligger nærmest Meimonas landsby, kunne legene ikke hjelpe henne. I nesten ett år sparte familien penger for å få råd til den tre dager lange bussreisa til hovedstaden Addis Abeba.

Her ligger Fistula-sykehuset - den eneste sykehuset i Øst-Afrika som er spesialisert på å behandle jenter og kvinner som er skadet etter obstruksjon under fødselen.

- Vi opererer hundre kvinner hver måned. Det er lange køer for å komme inn hit, forteller Charles Sherlock ved sykehuset.

Kvinnene kommer fra alle deler av Etiopia. I tillegg til behandling av kvinner som har fått skader etter fødselen, tar sykehuset inn kvinner skadet etter voldtekt.

I sykesalen ligger sengene tett i tett. Noen har med seg spedbarn. Det lukter sterkt av urin.

- Behandlingen er gratis. Problemet for jentene er å få penger til å reise hit, sier Charles Sherlock.

- Ikke kapasitet

De fleste kvinner i Etiopia føder hjemme uten tilsyn eller tilgang til lege eller jordmødre. Keisersnitt kunne reddet både kvinnenes og barnas liv og helse.

- Skader eller død under fødselen er svært vanlig. Dette gjelder spesielt unge jenter. Statlige sykehus har ikke kapasitet til å hjelpe kvinner i fødselsvansker, sier Sherlock. I deler av Etiopia er det ikke uvanlig at jenter helt ned i 12-årsalderen gifter seg.

Tall fra FNs utviklingsfond viser at i 1400 av 100000 fødsler dør moren. I Norge dør seks av 100000 fødende kvinner.

- Noe tall på hvor mange som blir skadet i underlivet og får urin- eller avføringslekkasjer, har vi ikke. Vi bare vet av erfaring at det er mange, sier Sherlock.

Kvinner som blir skadet og ikke får behandling, blir ofte forlatt av mannen og utstøtt fra familien, fordi de ikke kan få barn og fordi de lukter vondt.

Gjenoppbygging

Meimona skal opereres i nær framtid. Inngrepet gjenoppbygger kanalene i underlivet. De fleste kvinnene kan fungere normalt etter behandlingen.

- Mannen min vet ikke at jeg er her, men han vet at jeg har vært syk. Han venter hjemme i landsbyen, forteller Meimona.

- Vi du ha et nytt barn?

- Jeg vil bli frisk først. Så skal jeg tenke på hva jeg vil.