Farlig for Bondevik

I strid med politikkens tyngdelover har regjeringen overlevd halve stortingsperioden. Antakelig kunne ikke regjeringen selv drømme om et så langt liv da den tiltrådte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag møtes Stortinget til ny sesjon, og for tredje gang har regjeringen Bondevik skrevet Kongens trontale. I strid med politikkens tyngdelover har regjeringen overlevd halve stortingsperioden. Antakelig kunne ikke regjeringen selv drømme om et så langt liv da den tiltrådte. Når den nå tar fatt på nok en stortingssesjon, forteller det like mye om regjeringens evne til å overleve som opposisjonens maktesløshet.
  • På overflaten ser det ut til at Bondevik sitter tryggere enn før. Et skadeskutt Arbeiderparti ligger lavere i terrenget enn i fjor, da regjeringsiveren gikk over opptuktelsen med et åpent frieri til Høyre. På sin side har Høyre gjenvunnet en god del selvtillit etter høstens lokalvalg, men må konstatere at alternativet til Bondevik er en ny Jagland-regjering. Det er mye tyngre å hjelpe Jagland til makten i år enn i fjor, da både økonomien og regjeringssjefen var ute av form. Med Arbeiderpartiets nye forhandlingsvilje ser det ut til at regjeringen Bondevik har større armslag. Statsbudsjettet kan berges ved samarbeid til venstre. Dermed kan regjeringen endelig også få demonstrert sin blokkuavhengighet.
  • Likevel går regjeringen Bondevik en høyst usikker høst i møte. Nå skal de andre partiene posisjonere seg fram mot stortingsvalget. Verken Arbeiderpartiet eller Høyre er tjent med å holde liv i den sittende regjeringen i to år til. Arbeiderpartiets og Jaglands problemer kan umulig løses som støtteparti til en minikoalisjon. Høyre kan ikke gå neste valg i møte med en borgerlig regjering som har overlevd fire år uten partiets deltakelse. Skal et bredt borgerlig alternativ stables på beina til neste valg, har Høyre allerede hastverk.
  • Spørsmålet som nå må stilles, er derfor om en regjering kan overleve en hel stortingsperiode når et stort flertall på Stortinget ønsker den fjernet. Svaret burde være opplagt. Men de siste års erfaringer viser at norsk politikk befinner seg i en permanent unntakstilstand. For folk flest har det vist seg at det godt går an å leve med det også.