Jens Stoltenberg på FN-toppmøte

- Farlig for oss

Etter Bidens tale til FN var Nato-sjefen klar på støtten til Ukraina. Fra samme talerstol tordnet Zelenskyj mot Moskva.

Statsminister Jonas Gahr Støre og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er til stede i FNs generalforsamling. Reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): President Joe Bidens tale i FN tirsdag var klinkende klar.

- Russland tror at verden kommer til å gå lei og tillate dem å være brutale i Ukraina uten konsekvenser, sa USAs president.

Med ham ved roret, kommer støtten til Ukraina til å stå ved lag, forsikret han.

Utenfor FN-hovedkvarteret møter Dagbladets reporter Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han mener det er i USAs interesse å fortsette å stå ved Ukrainas side.

Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmål utenfor FNs hovedkvarter. Video: Vegard Kvaale´ Vis mer

- I vår interesse

- Skulle hans største utfordrer Trump vinne valget neste år som har gitt uttrykk for at ønsker langt mindre støtte til Ukraina. Tror du Zelenskyj er bekymret for den amerikanske valgkampen som hardner til nå?

- Jeg tror president Zelenskyj er klar over det som også er budskapet fra Nato. Det er at vi støtter Ukraina fordi vi vil vise solidaritet med Ukraina om president Putin vinner i Ukraina, svarer Stoltenberg og fortsetter:

- Men vi støtter også Ukraina fordi det er i vår sikkerhetsinteresse. Hvis Russland vinner så er det ikke bare en tragedie for ukrainerne, men det er også farlig for oss.

PÅ PLASS: Jens Stoltenberg møter pressen etter åpningen av hovedforsamlingen i FN i New York tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB
PÅ PLASS: Jens Stoltenberg møter pressen etter åpningen av hovedforsamlingen i FN i New York tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB Vis mer

Han sier at det sender en beskjed til Putin og andre autoritære ledere om at når de bruker militærmakt, eller invaderer andre land så får de det som de vil.

- Det er i USAs sikkerhetsinteresse, i Natos sikkerhetsinteresse å støtte Ukraina. Det gjør at jeg er trygg på at Nato-land er klare til å stå ved Ukraina over lang tid.

Tordner mot Moskva

Ukrainas president taler for første gang for FNs generalforsamling siden Russland invaderte Ukraina, skriver The Guardian.

Fra talerstolen tordnet Ukrainas president mot Russland, og kritiserte Moskva for forsøke å utnytte matmangelen på det globale markedet, ifølge Reuters.

- De forsøker å utnytte matmangelen på det globale markedet i bytte mot anerkjennelse av noen, om ikke alle, de erobrede områdene.

Han anklaget også Russland for å begå folkemord ved å kidnappe ukrainske barn.

- De må returnere til sitt eget land.

Videre sier han at Kiev jobbet med å forberede et globalt fredstoppmøte.

Dagbladet oppdaterer saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer