Stoltenberg til Dagbladet:

- Farlig for vår sikkerhet

Om ikke verdens ledere klarer å innfri klimakutt-målene, blir verden et enda farligere sted å være, ifølge Nato-sjef Jens Stoltenberg, som i fjor fikk klima inn på Natos agenda.

GOD TONE: Cicero-sjef Kristin Halvorsen (t.v) og Jens Stoltenberg var på bølgelengde på et seminar om klima hos Senter for klimaforskning fredag. Foto: Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GOD TONE: Cicero-sjef Kristin Halvorsen (t.v) og Jens Stoltenberg var på bølgelengde på et seminar om klima hos Senter for klimaforskning fredag. Foto: Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Så fort Nato-toppmøtet i Oslo var ferdig, troppet Nato-sjefen opp i et fullsatt lokale hos Senter for klimaforskning for å prate om Natos perpsektiver på klima og sikkerhet. Overfor Dagbladet utdypet han etterpå hvorfor det er så viktig at Norge og verdens land klarer å oppfylle klimamålene sine:

- Det er farlig for vår sikkerhet hvis vi ikke når klimamålene som verden har satt seg. Da får vi mer klimaendringer: Mer ekstremvær, mer oversvømmelse, mer tørke, svarer Stoltenberg på Dagbladets spørsmål.

- Mer konflikt og krig

At verken Norge eller verdens land er i nærheten av å nå sine klimamål, meldes nærmest daglig i verdens nyhetsmedier. Så seint som i november hadde The New York Times en stor gjennomgang, basert på tall fra Climate Action Tracker, som viste at verden ikke er i nærheten av å nå sine lovede mål. Så seint som fredag kom også Miljødirektoratet med en rapport som viser at Norge må gjøre store endringer.

- Farligere klimaendringer er en tragedie for menneskene som rammes, men det blir også mer konflikter, mer krig, og flere flyktningstrømmer av det. Det er derfor Nato har satt klima på vår dagsorden. Fordi vi forstår at klimaendringene er farlige også for vår sikkerhet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer