Farlig forslag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen la fredag fram et lovforslag som skal gjøre det lettere å utvise det den kaller «kriminelle utlendinger». I dag kan en utlending med arbeids- og oppholdstillatelse, men uten bosettingstillatelse, utvises om vedkommende begår en forbrytelse med en strafferamme på ett års fengsel eller mer. Dersom han eller hun har bosettingstillatelse, hvilket i klartekst betyr at vedkommende har bodd mer enn tre år i landet, må forbrytelsen ha en strafferamme på to års fengsel for at han eller hun kan utvises.

Nå foreslår regjeringen at strafferammegrensene for landsforvisning skal halveres, til henholdsvis et halvt og ett år. Hvilken straff vedkommende faktisk idømmes, har ingen betydning, bare strafferammen. Som eksempel på en forbrytelse med en strafferamme på et halvt år nevner regjeringen det å bære kniv på offentlig sted. Derved manes bildet av en knivstikkende utlending fram. Men også butikknasking og krangel med politimann har samme strafferamme. Hvorfor sier man ikke at straffen for å stjele ei sjokoladeplate fra nå av for en utlending uten bosettingstillatelse er landsforvisning?

«Jeg tror det er bra at man signaliserer at man ikke tolererer kriminalitet,» sa leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, til NRK. «Det som har vært holdningen fram til nå, har vært en slags snillisme.» Dette er påstander uten innhold. På hvilken måte signaliserer vi nå at vi tolererer kriminalitet? Ved å ha en strafferamme på ett i stedet for et halvt års fengsel før utvisningen? Og hvilken «snillisme» er i så fall det?

Særlover er i utgangspunktet en uting. Men det er klart at vi må ha anledning til å frata mennesker arbeids- og oppholdstillatelse dersom de begår alvorlige kriminelle handlinger. Det hensynet dekkes mer enn godt nok av gjeldende lov. Heller enn å skjerpe loven bør regjeringen tenke over hva det betyr at en som har fått innvilget asyl, skal miste beskyttelsen om vedkommende nasker en sjokoladeplate.

Strafferammen bør høynes for å tjene sin hensikt og samtidig ikke diskriminere. Regjeringens forslag er simpel populisme. Så vel regjeringens bruk av eksempel som Johansens ordbruk viser at forslaget springer ut fra mistenkeliggjøring av «utlendinger». Det er langt farligere enn om noen krangler med politiet på gebrokkent norsk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer