Farlig forslag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen la fredag fram et lovforslag som skal gjøre det lettere å utvise det den kaller «kriminelle utlendinger». I dag kan en utlending med arbeids- og oppholdstillatelse, men uten bosettingstillatelse, utvises om vedkommende begår en forbrytelse med en strafferamme på ett års fengsel eller mer. Dersom han eller hun har bosettingstillatelse, hvilket i klartekst betyr at vedkommende har bodd mer enn tre år i landet, må forbrytelsen ha en strafferamme på to års fengsel for at han eller hun kan utvises.

Nå foreslår regjeringen at strafferammegrensene for landsforvisning skal halveres, til henholdsvis et halvt og ett år. Hvilken straff vedkommende faktisk idømmes, har ingen betydning, bare strafferammen. Som eksempel på en forbrytelse med en strafferamme på et halvt år nevner regjeringen det å bære kniv på offentlig sted. Derved manes bildet av en knivstikkende utlending fram. Men også butikknasking og krangel med politimann har samme strafferamme. Hvorfor sier man ikke at straffen for å stjele ei sjokoladeplate fra nå av for en utlending uten bosettingstillatelse er landsforvisning?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.