Farlig forvirring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I debatten om de norske styrkene i Irak i TV2-programmet «Holmgang» onsdag viste forsvarsminister Kristin Krohn Devold igjen at hun blander sammen militær innsats og humanitær hjelp. Hun hevdet hardnakket at det norske ingeniørkompaniet er satt inn i Irak for å hjelpe det irakiske folket og derfor utgjør en humanitær og ikke en militær innsats som kan knyttes til den amerikansk-britiske okkupasjonsstyrken. Generalsekretær Atle Sommerfelt i Kirkens Nødhjelp så seg nødt til å rydde opp i statsrådens begrepsforvirring. Humanitær innsats slik den blir forstått og praktisert i internasjonal rett, er sivil, upartisk og rettet direkte inn mot sivile mottakere. Et viktig kriterium er at hjelpen ikke ytes som en forlengelse av den ene eller andre partsmyndighet. Det blir ikke humanitær innsats i en slik forstand av at de norske ingeniørsoldatene gjenoppbygger lysmaster som skaffer strøm til sivile irakere.

Kristin Krohn Devold hevdet også at den norske militære innsatsen i Irak er en forlengelse av FN-sporet som gjorde at regjeringen gikk imot invasjonen i Irak. Krohn Devold underslår glatt at hun og regjeringen hadde bestemt seg for å sette inn norske styrker lenge før FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1483 som hun nå påberoper seg.

Vi mener at innsats av militære styrker i krigssoner er blant de mest alvorlige og konsekvensfylte beslutningene politikere kan treffe. Soldatene fortjener klarhet og ærlighet rundt den innsatsen de beordres til etter at de har meldt seg til tjeneste. Forsvarsministeren svikter de soldatene hun har sendt ut, og undergraver mulighetene til hjelpeinnsats fra humanitære organisasjoner, når hun roter til begreper og skillelinjer.

I gårsdagens avis skrev Høyres forsvarspolitiske talsmann, stortingsrepresentant Bjørn Hernæs, et innlegg til forsvar for Krohn Devold i debatten om det nå er krig i Irak. Hernæs har ikke engang fått med seg at generalløytnant Ricardo Sanchez som kommanderer okkupasjonsstyrkene i Irak, den 12. november avviste alle omskrivninger og uttalte at det som nå foregår i Irak, er «krig».