Farlig fotball

Den italienske regjeringen varsler tøffere tiltak mot fotballvolden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIST JEG VAR på fotballkamp i Italia, så jeg det klassiske oppgjøret mellom hovedstadslagene Roma og Lazio. Etter forskjellige kroppsvisiteringer på vei inn, fant jeg plassen på den ene langsida. Den var delt på midten - jeg var blant Romafans, et stykke bortenfor sto Laziosupporterne. Og midt imellom, nede ved løpebanen, sto hel liten hær politimenn med hjelmer, skjold og klubber. Fire-fem ganger i løpet av kampen var det kortvarige slag der nede ved gressmatta. Det var en bra kamp, og Roma vant, men når sant skal sies, er det lyden av harde gjenstander mot politiskjold jeg husker best.

SØNDAG SPILLES DET fotball igjen i Italia. Det ble ikke mer enn én kamps pause som følge av at politimannen Filippo Raciti ble drept etter en kamp på Sicilia sist fredag. På stadion i Roma kommer det til å være publikum til stede også - den er én av fire som er godkjent, i henhold til de omfattende reglene den forrige innenriksministeren innførte, men som i liten grad ble fulgt opp. Nå blir politikernes linje betydelig hardere. I går kveld vedtok regjeringen nye regler, som blant annet innebærer mer effektiv utestengning av voldelige tilskuere og mulige straffetiltak mot klubber. Men etter signalene fra de pengesterke delene av fotballindustrien å dømme, er det ikke umulig at det meste likevel kommer til å foregå omtrent som før - om ikke så veldig lenge.

KYNISMEN BLE klarest formulert av de italienske fotballigaenes president Antonio Matarrese. I et radiointervju forklarte han at et dødsfall er noe man må regne med - fotballen må få trille videre uansett. Innenriksminister Giuliano Amato var raskt ute med en kraftig fordømmelse: «At italienske familier skal kunne være rolige, teller mer enn de økonomiske interessene til dem som sier at showet må fortette».

MEN NOEN MENER regjeringen har gått for langt når den nå varsler at kamper vil bli spilt uten publikum der hvor nødvendige tiltak ikke er gjennomført. Napolis president mener klubbene må gå til streik mot det han oppfatter som «fascistiske» tiltak. Det er pussig ordbruk i denne sammenhengen, ettersom politiet begynte letingen etter de ansvarlige for drapet i nyfascistmiljøet rundt partiet Forza Nuova. Høyreekstreme symboler er søndagskost på fotballstadioner i landet, slik de ofte har vært det i mange europeiske land. Som én i den harde kjernen av Laziofans uttalte i fjor: «I tribunesvingen er vi alle fascister. Soldater. Svingen er ikke et sted for demokrater.»

MAN KAN DISKUTERE hvor politisk denne holdningen egentlig er. Men klubbenes forhold til den harde kjernen av fans - Ultraene - er uansett blant de områdene hvor regjeringen nå krever opprydning. Ikke minst for at vanlige folk skal kunne fortsette å ta med sine sønner og døtre på kamp igjen. I en undersøkelse gjennomført for tidsskriftet Limes i 2005 svarte 79,2 av de spurte at de var «enige» eller «svært enige» i utsagnet «Å se kamper på stadion i dag er risikabelt fordi det er for mye vold». Det tallet har neppe blitt lavere siden dødsfallet sist fredag.