TUSENER ER FORELDRELØSE ETTER JORDSKJELVET: Disse barnehjemsbarna bor på barnehjemmet aison Des Affaires de Dieu i Port-au-Prince.Foto: REUTERS/Tomas Bravo
TUSENER ER FORELDRELØSE ETTER JORDSKJELVET: Disse barnehjemsbarna bor på barnehjemmet aison Des Affaires de Dieu i Port-au-Prince.Foto: REUTERS/Tomas BravoVis mer

Farlig framtid for Haitis foreldreløse

Tusenvis av barn ble foreldreløse i jordskjelvet, men Haitis barnehjem er allerede overfylte. - Vi har ikke mulighet til å ta inn flere, sier pastor Mark i slummen Cite Solei i Port-au-Prince.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tusenvis av barn ble foreldreløse i jordskjelvet, men Haitis barnehjem er allerede overfylte. - Vi har ikke mulighet til å ta inn flere, sier pastor Mark i slummen Cite Solei i Port-au-Prince.

- Jeg ble veldig redd da skjelvet kom. Jeg ropte at Gud måtte beskytte meg, sier den lille jenta Mikhelange på barnehjemmet Mission Ranch til NTB.

11-åringen er blant de foreldreløse som tross alt er så heldig å ha fått plass på et barnehjem.

- Det er veldig trist at mamma og pappa er borte, men her får jeg mat, klær og sko, hvisker hun.

Men tusenvis av barn i Haiti uten foreldre går nå en usikker og farlig framtid i møte. Allerede før jordskjelvet var det 380.000 foreldreløse barn i Haiti. Hvor mange flere som har mistet foreldrene etter skjelvet, finnes det ikke tall på.

- Får ikke hjulpet flere

NTB er på besøk i et lite barnehjem i den beryktede slummen Cite Solei i Haitis hovedstad.

- Vi har kun 15 barn her, og vi har dessverre ikke mulighet til å ta inn flere uten mer ressurser. Men skadde barn og voksne får hjelp på den medisinske klinikken vår, forklarer pastor Mark, som står bak barnehjemmet.

Amerikaneren tar turen ned fra Maryland i USA fire-fem ganger i året. Ni lokalt ansatte passer på barna.

- Heldigvis overlevde alle barna her jordskjelvet, forteller han.

- Tør ikke sove inne

Barnehjemmet fikk ikke store skader i jordskjelvet, men det er likevel ingen som har lyst til å sove innendørs ennå. Jordskjelvet og de mange etterskjelvene er en traumatisk opplevelse, spesielt for barna.

- Jeg tør ikke sove inne nå. Jeg er redd for nye skjelv, sier Mikhelange, som ble mishandlet og holdt som barneslave.

Hun ble forlatt og funnet på gata for et drøyt år siden. Vi besøker barnehjemmet på lyse dagen, men sjåføren er motvillig til å forlate bilen borti gata. Dette er ikke byens tryggeste strøk.

Cite Solei er et av de fattigste områdene av Port-au-Prince. Og det sier ikke lite. Flere hundre tusen mennesker bor i små blikkskur uten vann og strøm. Kloakken renner åpent.

- Det var hit Gud sendte oss, sier pastor Mark.

Fryktet gjengleder

Overbevist om at Gud holdt hånden over ham oppsøkte han den voldelige slummen mens den fryktede og ettersøkte gjenglederen Evans kontrollerte området.

- Vi ble truet med våpen mot hodet, men jeg klarte å overtale Evans til å la oss å hjelpe barna her. I det huset bodde han, sier pastor Mark og peker på ruinene av nabohuset.

- Det var matstasjonen vår før den raste sammen i jordskjelvet

For etter at Evans ble pågrepet i en stor offensiv mot gategjengene for to år siden, overtok Mission Ranch husene hans.

- Ingen andre turte

- Da Evans ble arrestert, var det ingen andre som turte å flytte inn i disse husene av frykt for represalier. Men vi har nå en 15 års leiekontrakt, forteller pastor Mark.

Evans voldelige gjeng terroriserte befolkningen og sto bak en bølge av kidnappinger og voldtekter.

- Vi har aldri opplevd noen problemer eller angrep. Gud beskytter oss. Men dette er ikke et trygt område. Mange av de 4.000 fangene som rømte etter jordskjelvet, oppholder seg her i Cite Solei, sier pastor Mark.

Menneskehandel

Det er i alt rundt 200 barnehjem i Haiti, men flere av dem brukes av menneskehandlere som kjøper barn og selger dem til utlandet, ifølge FN. Og spesielt under kriser kan barn være et enkelt mål for menneskehandlerne.

- I Haitis barnehjem er det forferdelig mange barn som ikke er foreldreløse, sier FN-talsmann Christopher de Bono.

Elleve år gamle Mikhelange ble bortført av dem som brukte henne som barneslave etter at hun kom til Mission Ranch, men hun klarte å rømme tilbake.

- Nå passer alle her godt på henne så hun ikke skal bli tatt igjen, sier pastor Mark til NTB.


NTB