Farlig fredfylt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det viktigste som skjedde for Høyre under partiets landsmøte i helga var at Gunnar Stålsett ble utnevnt til biskop i Oslo. At sentrumsregjeringen har interne problemer og striden mellom partnerne demonstreres for all verden, betyr mer for Høyres mulighet til å vinne tilbake gamle velgere enn Jan Petersens nye verdiprofil eller nye landsmøtevedtak. Om Høyre vil lykkes i målsettingen om igjen å bli Stortingets nest største parti, er i stor grad avhengig av Bondevik-regjeringens framtidige skjebne.
  • Høyres landsmøte i Haugesund gjenvalgte Jan Petersen som partileder, vedtok en kommunalpolitisk plattform uten nye eller overraskende standpunkter og en rekke resolusjoner ingen kommer til å lese. Landsmøter i politiske partier har først og fremst en indremedisinsk betydning, spesielt i et mellomvalgår. Derfor er det som forventet at det eneste sporet landsmøtet etterlater seg i det politiske landskapet er en trussel om at Høyre vil sette hardt mot hardt under Stortingets behandling av kontantstøtten, dersom ikke forhandlingene med regjeringen fører til et kompromiss bygd på Høyres modell. Den går ut på å la kontantstøtten gå til alle foreldre og finansiere den ved å fjerne statsstøtten til barnehagene.
  • Jan Petersen selv og de fleste Høyre-delegatene gledet seg over at partilederens budskap ble så godt mottatt, at stemningen var så god og konfliktene så få. Det er viktig for et parti som ligger nede for telling å få humøret og motet tilbake. Men landsmøtet i Haugesund kan like gjerne vise seg å ha befestet Høyres problemer, ikke bidratt til å løse dem. Det er ikke noe sunnhetstegn at et partis problemer og interne uenighet om så vel kortsiktige som langsiktige spørsmål ikke blir drøftet av partiets høyeste organ.
  • Høyre tar fatt på gjenreisningsarbeidet med en partiledelse som spriker, bl.a. i synet på sentrumsregjeringen og på hvordan partiet skal gå fram for å gjenoppstå som et stort konservativt parti. 1. nestleder Inge Lønning har ingen tro på partileder Jan Petersens politiske vekstedsvirksomhet. Det er ikke bare Petersens forsiktige og nølende form som gjør det vanskelig for ham å framstå med autoritet som Høyres leder.