Farlig fugleinfluensa påvist i Russland

Over 200 fugler avlives og 200 000 mennesker vaksineres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den dødelige H5N1-varianten av fugleviruset er funnet i prøver fra fugler i Tula-regionen, 200 kilometer sør for Moskva, melder AP.

Dette er første gang det dødelige fugleviruset er påvist i europeiske deler av Russland, vest for Ural-fjellene.

I sommer ble det dødelige viruset fra Asia registrert i Sibir og Ural-distriktet.

220 av 3000 fugler i landsbyen Yandocka er døde. Fugler fra seks infiserte gårdsbruk blir avlivet og lokale myndigheter har vedtatt å avlive alt fjørfe i landsbyen. I tillegg er det etablert karantene rundt landsbyen.


Vaksinerer 200 000
For sikkerhetsskyld er flere enn 200 000 mennesker i regionen blitt influensavaksinert.

H5N1-viruset kan være dødelig for mennesker. 60 personer er døde av viruset i Asia. Ingen dødsfall er registrert i Russland.

- Det er ikke noe poeng i å dramatisere situasjonen, sier jordbruksminister Alexei Gordeyev.

Sprer seg fort

VIRUSET SPRER SEG: Det dødelige fugleviruset har i løpet av få dager spredd seg til flere europeiske land. Foto: REUTERS/ SCANPIX
VIRUSET SPRER SEG: Det dødelige fugleviruset har i løpet av få dager spredd seg til flere europeiske land. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

I løpet av de siste par ukene er det meldt om dødelig fugleinfluensa i Tyrkia og Romania. Det er også kommet meldinger om massedød av fugler på den greske ferieøya Chios, i Kroatia, i Bosnia, Serbia og Makedonia og nå sist i Kina, der 2 600 fugler er døde. I tillegg er en ufarlig variant av H5N1 funnet i ville ender i Norge.

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken har gått ut og anbefalt nordmenn å hamstre influensavaksinen Tamiflu. Sosial- og helsedirektoratet mener derimot at det er unødvendig.


Følg utviklingen av fugleviruset på Dagbladet.no.

MAKEDONIA I DAG: Veterinærer fjerner døde fugler. Testresultater vil vise om dødsfallene skyles fugleviruset.