Farlig fugleinfluensa påvist i Russland

Over 200 fugler avlives og 200 000 mennesker vaksineres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den dødelige H5N1-varianten av fugleviruset er funnet i prøver fra fugler i Tula-regionen, 200 kilometer sør for Moskva, melder AP.

Dette er første gang det dødelige fugleviruset er påvist i europeiske deler av Russland, vest for Ural-fjellene.

I sommer ble det dødelige viruset fra Asia registrert i Sibir og Ural-distriktet.

220 av 3000 fugler i landsbyen Yandocka er døde. Fugler fra seks infiserte gårdsbruk blir avlivet og lokale myndigheter har vedtatt å avlive alt fjørfe i landsbyen. I tillegg er det etablert karantene rundt landsbyen.


Vaksinerer 200 000
For sikkerhetsskyld er flere enn 200 000 mennesker i regionen blitt influensavaksinert.

H5N1-viruset kan være dødelig for mennesker. 60 personer er døde av viruset i Asia. Ingen dødsfall er registrert i Russland.

- Det er ikke noe poeng i å dramatisere situasjonen, sier jordbruksminister Alexei Gordeyev.

Sprer seg fort

VIRUSET SPRER SEG: Det dødelige fugleviruset har i løpet av få dager spredd seg til flere europeiske land. Foto: REUTERS/ SCANPIX
VIRUSET SPRER SEG: Det dødelige fugleviruset har i løpet av få dager spredd seg til flere europeiske land. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

I løpet av de siste par ukene er det meldt om dødelig fugleinfluensa i Tyrkia og Romania. Det er også kommet meldinger om massedød av fugler på den greske ferieøya Chios, i Kroatia, i Bosnia, Serbia og Makedonia og nå sist i Kina, der 2 600 fugler er døde. I tillegg er en ufarlig variant av H5N1 funnet i ville ender i Norge.

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken har gått ut og anbefalt nordmenn å hamstre influensavaksinen Tamiflu. Sosial- og helsedirektoratet mener derimot at det er unødvendig.


Følg utviklingen av fugleviruset på Dagbladet.no.

MAKEDONIA I DAG: Veterinærer fjerner døde fugler. Testresultater vil vise om dødsfallene skyles fugleviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer