SÅPEGLATT: Det er svært glatt på veiene i Indre Østfold mandag. Her har en skolebuss kjørt av veien mellom Slitu og Trøgstad. Ingen ble skadd i utforkjøringen. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix
SÅPEGLATT: Det er svært glatt på veiene i Indre Østfold mandag. Her har en skolebuss kjørt av veien mellom Slitu og Trøgstad. Ingen ble skadd i utforkjøringen. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpixVis mer

Farlig glatte veier i store deler av landet

Underkjølt regn og snøvær mange steder skapte svært vanskelige kjøreforhold i hele Sør-Norge mandag formiddag. Det ble ikke meldt om alvorlige skader.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold på Vestlandet og i Trøndelag mandag og tirsdag.

Over hele Sør-Norge varslet politi og Veitrafikksentralene om vanskelige kjørefold i morgentimene mandag.

- Det meldes om glatte veier i Akershus som følge av regn som fryser på bakken. Alle entreprenører er varslet og har mannskaper ute. Kjør forsiktig, lød oppfordringen fra Veitrafikksentral Øst grytidlig mandag.

Hendene fulle

Vegtrafikksentralen Øst har hatt hendene fulle fra tidlig mandag morgen med å registrere speilglatte veier og mange småulykker rundt om på Østlandet.

- Det har vært spesielt mange hendelser i forbindelse med glatta i Akershus og Østfold. Ved 10.30-tiden er alle hovedveier saltet eller strødd og og det er normale forhold igjen der, sier trafikkoperatør Mette Brunæs til Dagbladet.

Fortsatt er det glatt på en del lokalveier, som i Aurskog Høland.

- Temperaturskiftet har skapt forholdene. Nedbør kommer som regn og blir is når det treffer veibaner med minusgrader, sier Brunæs.

Vanskelige kjøreforhold

Fra de tre vestlandsfylkene ble det også meldt om vanskelige kjøreforhold. Fra hele landsdelen meldes det om underkjølt regn, skriver NTB.

– Entreprenørene strør og strør, men det blir glatt igjen ikke lenge etter at de har vært der, sier John Andreas Omdal, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest, til Stavanger Aftenblad.

I Østfold meldte politiet ved 5.30-tiden om redusert framkommelighet på E6 ved Kalnes etter at biler hadde sklidd av veien, mens i Sveio i Hordaland var en trailer sklidd av veien sør for Fjontunnelen.

- Ekstremt glatte veier, biler blir stående på flat mark og spinne. La bilen bli stående hvis du kan!, tvitret politiet i Østfold.

Flere ulykker

Mandag morgen meldte politiet i Sørvest at en lastebil har kjørt av veien på E39 ved Vikeså på grunn av svært glatt veibane. Utforkjøringen førte ikke til personskade, og føreren bestilte selv tauing av kjøretøyet.

I Slitu i Indre Østfold skled en skolebuss av veien. Det var ingen barn i bussen, og ingen ble skadd i uhellet. Flere andre biler fikk også problemer på samme sted, og kommunen ble kontaktet for strøing. Likevel gikk det galt for flere biler også senere.

På E18 i Knapstad skled en annen bil og havnet i en midtrabatt. Ingen personer ble skadd.

- Vi har fått melding om noen uhell. Så langt er det ingen alvorlige, men kun små skader og ingen personskade, sier Jan-Andre Delbeck i Follo-politiet, til NRK.

Uhell i Vestfold

Politiet i Vestfold opplyser at to personer er kjørt til sykehus etter et trafikkuhell på Nøtterøy. Skadeomfanget var mandag formiddag ukjent, og politiet varsler om glatt veibane.

I Sandefjord har det vært en mindre trafikkulykke, hvor ingen personer ble skadd. Politiet er på stedet og venter på strøbil, skriver NTB.

Tidligere mandag skled også en buss av veien på Tjøme. Ingen personer ble skadd. Alle skolebusser i Larvik og Sandefjord er imidlertid innstilt.